BRAVO! Ekipe OŠ Augusta Cesarca i SŠ Krapina putuju na međužupanijsku završnicu

KRAPINA: U Osnovnoj školi Đurmanec održano natjecanje mladih grada u pružanju prve pomoći

Objavljeno: 09.03.2024. zagorjeinternational

Osnovna škola Đurmanec bila je domaćin 26. natjecanja mladih u pružanje prve pomoći, koje je održano u organizaciji Gradskog društva Crvenog križa Krapina.

Važne vještine

Natjecatelje, njihove mentore, članove Gradskog društva Crvenog križa Krapina i brojne goste, pozdravio je načelnik Općine Đurmanec Damir Belošević.

– Zahvaljujem vam za sve što činite u humane svrhe. Drago mi je da ste danas ovdje i smatram da na ovom natjecanju nije toliko važna pobjeda, koliko je važno sudjelovati – rekao je načelnik Belošević, koji je ujedno i otvorio natjecanje.

O važnosti ovakvih natjecanja, ali i nužnosti da mladi od najranije dobi stječu znanja i vještine u pružanju prve pomoći govorio je ravnatelj Osnovne škola Đurmanec Krešimir Kralj.

– Zadatak natjecatelja nije da samo sebe educiraju već i da svoje znanje prenose na druge – poručio je Kralj.

Znanja stečena na ovakvim vrstama okupljanja i natjecanja daju priliku za usavršavanje i napredovanje. A koliko je važno posjedovati vještine u pružanju prve pomoći, istaknula je Mirjana Laginja, predsjednica Gradskog društva Crvenog križa Krapina i članica državnog Povjerenstva za održavanje natjecanja.

– Stvari naučene na ovakvim natjecanjima ostaju za cijeli život. Riječ je o znanjima i vještinama koje će zasigurno dobro doći u bilo kojoj kriznoj situaciji u kojoj se zateknete.Pobjednici

A nakon održanih natjecanja pobjedu je u kategoriji podmlatka odnijela ekipa Osnovne škole Augusta Cesarca Krapina, dok je kategoriji mladih slavila jedna od ekipa Srednje škole Krapina. Pobjednici odlaze na međužupanijsko natjecanje koje će se održati u Klenovniku 13. travnja, na kojem će se pak tražiti karta za odlazak na državno natjecanje koje je na rasporedu 11. svibnja.

– Na međužupanijskom natjecanju sudjeluju tri županije, Krapinsko-zagorska, Varaždinska i Međimurska. Natjecanje u kategorije mladih sastoji se od pisane provjere znanja o međunarodnom pokretu Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, međunarodnom humanitarnom pravu, ljudskim pravima i pravima djeteta te Hrvatskom crvenom križu i njegovim aktivnostima. Za obje kategorije imamo i praktično natjecanje u pružanju prve pomoći – objasnio je Davor Šimunović, ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Krapina.

A koliko je važno imati što više osoba educiranih za pružanje prve pomoći, počevši od onih najmlađih, potvrdio je Zoran Gregurović, saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Krapine.

– Gradsko društvo Crvenog križa Krapina prednjači u mnogim stvarima, stoga ne čudi da je jedno od najboljih u Hrvatskoj. Grad Krapina nastoji pratiti potrebe gradskog Crvenog križa pa smo tako i za ovu godinu osigurali gotovo 62.000 eura za financiranje tri programska područja. U posljednjih nekoliko godina osigurali smo djelatnicima i adekvatne prostore te opremu na kojoj im zavide brojna druga društva, pa i ona koja se bave zaštitom i spašavanjem. No, svaki uloženi euro se višestruko vraća što se najbolje vidi u kriznim situacijama, kojih smo, nažalost, imali nekoliko u posljednje vrijeme – zaključio je Gregurović.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba