SPREMNI? USKORO IDE NOVI NATJEČAJ: Danas ste u Krapini mogli saznati kako do bespovratnih sredstava za energetsku obnovu obiteljskih kuća

BALEN: Radi se o najvećem paketu energetske obnove, vrijednom čak 120 milijuna eura

Objavljeno: 09.03.2024. zagorjeinternational

Jeste li znali da je energetskom obnovom obiteljskih kuća moguće uštedjeti na režijama od 30 do 60 posto, povećati udobnost stanovanja, ali i očuvati okoliš?

Na stranicama www.fzoeu.hr od 13. ožujka kreće novi Javni poziv za financiranje projekata energetske obnove vrijedan čak 120 milijuna eura, a koji uključuje i poticaje za korištenje obnovljivih izvora energije. Vlasnici obiteljskih kuća će tako za mjere toplinske zaštite, zamjene stolarije te korištenje obnovljivih izvora energije moći dobiti najviše do 62.120 eura po prijavi.

Tko se sve može prijaviti i kako, moglo se saznati na besplatnoj radionici koja je danas održana u Maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta Krapina.

Na radionici su se uvodno obratili gradonačelnik Krapine i saborski zastupnik Zoran Gregurović te direktor Fonda Luka Balen.

Direktor Fonda za zaštitu okoliša Luka Balen istaknuo je kako se radi o najvećem fondu do sada u iznosu od 120 milijuna eura.

– Radi se o najvećem paketu energetske obnove obiteljskih kuća gdje je vlada Republike Hrvatske putem fonda i resornih ministarstava gospodarstva i graditeljstva osigurala rekordni iznos od 120 milijuna eura. Ovaj projekt obuhvaća cjelokupnu energetsku obnovu kuća ali isto tako dalje nastavljamo s mjerama za fotonaponske elektrane, odnosno solare – rekao je direktor Fonda Balen i nadodao:

– Ovaj natječaj obuhvaća i kuće obuhvaćene u potresu gdje subvencioniramo do 80 posto i gdje maksimalan iznos sa svim mjerama može biti do 62.000 eura, a za ostale građane obiteljske kuće se sufinanciraju do 60 posto. Ove godine novitet je sufinanciranje punionica za električne automobile do 1000 eura – istaknuo je direktor fonda Luka Balen.

Direktor fonda za zaštitu okoliša Luka Balen naglasio je kako očekuju velik interes građana te kako je fond dovoljno velik i da nitko neće ostati zakinut za sredstva.

– Očekujemo veliki interes građana. Tehnički uvjeti su već i objavljeni tako da građani imaju sve informacije da se mogu pripremiti. Neki od kriterija su da osoba koja se prijavljuje na natječaj mora biti vlasnik kuće i da mora ima sve potrebne dokumente i procedure – rekao je direktor fonda za zaštitu okoliša i nastavio:

– Napravili smo izračun i sredstva će biti dovoljno za sve prijavljene, nitko neće ostati zakinut. Sustav je pripremljen tako da građani to mogu na miru ispunjavati. Natječaj će trajati do isteka sredstava ili do kraja kalendarske godine – kazao je direktor fonda Balen.
Za kraj direktor fonda Luka Balen naglasio je kako je fond također, zamašnjak Hrvatskom gospodarstvu.

– Ovaj natječaj uz to što potiče obnovu je također i zamašnjak Hrvatskom gospodarskom sektoru. Nadamo se da će izvođača radova biti i da će biti zainteresirani. Ovo je prilika i za njih – zaključio je direktor Fonda za zaštitu okoliša Luka Balen.

Predstavnici Fonda su dodatno pojasnili uvjete sufinanciranja, s naglaskom na popis potrebne dokumentacije te način prijave, a nakon radionice bilo je i prilike za postavljanje konkretnih pitanja. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba