UOČI SUTRAŠNJEG DANA ŽENA: SDP KZŽ podsjetio da je Zagorje sigurno mjesto za žene, no u Hrvatskoj problema ima

“Nažalost, nasilje raste. Borimo se protiv toga na institucionalnoj razini te svojim politikama“

Objavljeno: 07.03.2024. zagorjeinternational

SDP Krapinsko – zagorske županije je uoči Međunarodnog dana žena koji se obilježava sutra, u Zaboku održao konferenciju za medije ‘Zagorje – Sigurno mjesto za žene’. Predsjednik SDP-a KZŽ Siniša Hajdaš Dončić istaknuo je kako je upravo Krapinsko – zagorska županija prva županija u kojoj je većina jedinica lokalne samouprave donijela deklaraciju koja se tiče prava žena te su time te jedinice proglašene ‘Sigurnim mjestom za žene’.

Ipak, upozorio je potom Hajdaš Dončić na veliki problem koji i dalje postoji u društvu.

Nasilje raste 

– Nažalost, kao što možemo vidjeti po tragičnim događajima, nasilje raste. Žene su zlostavljane, ugrožene, udarane i ubijene. Borimo se protiv toga na institucionalnoj razini te svojim politikama. Jedina smo stranka u ovom izbornom ciklusu koja ima zip model, to jest, na listama ide muškarac, žena ili žena, muškarac. To je mali, ali slatki doprinos punoj emancipaciji spola koji je u većini balkanskih zemalja stavljen u drugi plan – poručio je Hajdaš Dončić dodavši kako će se i dalje boriti za prava žena te je pozvao na sutrašnji ‘Marš za pobjedu i feminizam’.

FOTO: KZŽ

Dopredsjednik zagorskog SDP-a i gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj prisjetio se ovom prilikom kako je prije godinu dana počela kampanja u Europskom odboru regija kojom se pozvalo jedinice lokalne i regionale samouprave da proglase svoje zajednice sigurnim prostorom za žene.

– Obvezujuća je to politika koja osigurava i kažnjava svaki oblik rodnog nasilja. Danas se prisjećamo borbe za ženska prava i dostojanstvo. Uspjeli smo samim time što više od 40 jedinica samouprave u Hrvatskoj je proglasilo tu rezoluciju te provode konkretne mjere, a ovdje u Krapinsko – zagorskoj županiji prednjačimo u tome. Aktivnosti se provode, osigurana su određena sredstva kroz proračune, a dobili smo podršku i sa sportskih borilišta, kulturnih manifestacija, civilnog sektora i pojedinaca koji su se pridružili apelu da u normalnom društvu nema alternative nultoj toleranciji nasilja nad ženama – kazao je Vešligaj dodavši kako je borba za prava žena, borba za temeljne ljudske vrijednosti.

Uz to, pozvao je progresivce da im se pridruže jer prema njegovim riječima, cilj ovakve rezolucije je da one više nisu potrebne nego da je civilizacijska norma da je svako mjesto sigurno za žene.

Ispred SDP-ovog foruma žena KZŽ Sandra Turković ovom prilikom je podsjetila zašto se baš 8. ožujka slavi Dan žena.

– Podsjetimo, toga su dana žene, tekstilne radnice, u New Yorku javno prosvjedovale zbog loših radnih uvjeta i niskih plaća. Zato što ni danas žene na istim pozicijama nemaju istu plaću te kad visoko obrazovane žene teže dolaze do upravljačkih pozicija, moramo stajati i dalje za svoju borbu. U Saboru ima samo 25 posto žena, među 197 gradonačelnika samo je 17 žena. U sportu u strukturama klubova i saveza nema žena u upravljačkim odborima koliko bi ih trebalo. Nasilje je u ogromnom porastu, brojke su grozne, svakih 15 minuta jedna žena doživi nasilje – naglasila je Turković koja je pritom spomenula kako je Hrvatska treća u Europi po ovoj negativnoj statistici te je poručila ženama da budu hrabre te sve pozvala na primjenu.

Koordinatorica treće izborne jedinice i zlatarska gradonačelnica Jasenka Auguštan – Pentek istaknula je da je Hrvatska u europskom vrhu po femicidu. 

– U posljednjih dvadeset godina femicid je izvršen nad 400 žena i može se reći da smo najnesigurnija država u EU za žene. Dobro je da se u Kazneni zakon uvrštava femicid, no žalosno je da se nasilnici često kažnjavaju uvjetno i država ne poduzima ništa oko toga. Također je žalosno da se žene i njihova djeca moraju izdvajati iz svojih sredina, umjesto da se kazni nasilnike – zaključila je Auguštan – Pentek, čestitavši sutrašnji Dan žena.

Dugogodišnja politika

Dožupanica Jasna Petek istaknula je da Krapinsko – zagorska županija ima dugogodišnju politiku ravnopravnosti spolova s intenzivnim aktivnostima.

– Od 2012. godine imamo SOS telefon, od 2017. savjetovalište za žrtve nasilja, a 2020. kad smo oformili sklonište za žrtve obiteljskog nasilja, zaokružili smo cijeli sustav podrške ženama žrtvama nasilja. Važno je napomenuti da smo prva županija u Hrvatskoj koja osigurava smještaj i nakon izlaska iz skloništa za žrtve, a ono što je izuzetno važno je stalno informiranje i educiranje javnosti o nasilju kao nultoj kategoriji u našoj županiji. Posebnu pažnju posvetili smo djeci i mladima jer se nasilje tiče svih nas – kazala je zamjenica župana i također čestitala svim ženama njihov dan.

Župan Željko Kolar dodao je da je KZŽ pozitivan primjer u podršci ženama koje su pretrpjele nasilje.

– U našoj županiji su žene te koje su zapravo nositeljice većine izvršnih funkcija, kod mene su od osmero pročelnika njih sedam žene. Vrednujemo ih po njihovom znanju, ambicioznosti i mogućnostima. Čestitam svim ženama njihov dan – poručio je župan Kolar te dodao kako u županiji žene i muškarci primaju jednaku plaću na svim radnim mjestima.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba