'Kondus' ga uhvatio u ‘švercanju’, no nije sve kako se čini

HŽ PROTIV ANTONIJA: Sud stao na stranu putnika koji je 2017. izgubio kartu

Objavljeno: 05.03.2024. zagorjeinternational

Putnika Antonija “ulovili” su u vlaku bez karte, napisali mu kaznu, no kako ju nije platio, cijeli slučaj dobio je predznak “ovrha”. Međutim, koprivnički je Sud, sedam godina nakon događaja, donio presudu – Antonio nije ništa dužan, piše ePodravina

Antonio je putovao vlakom 6. veljače 2017. Kako kaže, kupio je kartu kao i obično. 

– Izgubio sam ju. Bolujem od kombiniranih motoričko-vokalnih tikova i zbog toga mi se učestalo događa da gubim stvari. Pa i svoje osobne dokumente. Nezaposlen sam zbog invaliditeta i ne mogu platiti kaznu – kazao je u odgovoru na rješenje o ovrsi Antonio. 

Sud je još lani stavio rješenje o ovrsi van snage, no tužitelji su uložili prigovor te uporno tražili da mu se kazna naplati. 

– Tužitelj nije dostavio podatak na kojoj relaciji je tuženik putovao kad je zatečen bez prijevozne karte. Nije dostavio cjenik na temelju kojeg bi se mogla utvrditi cijena prijevozne karte na toj relaciji. Niti Tarifu koja utvrđuje dodatak za putnike zatečene u vlaku bez prijevozne karte – napisao je sudac u presudi i dodao: 

– Propisano je da su stranke u postupku u sporovima male vrijednosti dužne najkasnije u tužbi, odnosno odgovoru na tužbu iznijeti sve činjenice. Činjenice, na kojima temelje svoje zahtjeve i predložiti dokaze potrebne za utvrđivanje iznijetih činjenica. Nisu uspjeli dokazati visinu svog potraživanja, pa… – navodi se u oslobađajućoj presudi. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba