Postavljena je mobilna ograda koja bi trebala spriječiti prelazak žaba preko ceste

‘ZAGORJE ZELENO’: Sanacija crne točke za žabe u Štrucljevu

Objavljeno: 04.03.2024. zagorjeinternational

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko – zagorske županije ‘Zagorje zeleno’ tijekom ožujka provodi aktivnost sanacije crne točku za vodozemce u Štrucljevu na županijskoj cesti Sveti Križ Začretje – Zabok.

Uz rub ceste postavljena je mobilna ograda dužine 350 metara koja bi trebala spriječiti prelazak žaba preko ceste i usmjeriti ih prema ispustu ispod ceste tako da one sigurno stignu do obližnjeg jezera te prema kantama koje su ukopane u zemlju.

Djelatnici ‘Zagorja zelenog’ i volonteri će svaki dan tijekom ožujka i travnja obilaziti lokaciju i prenašati žabe preko ceste. Nakon završetka migracije, ograda će biti uklonjena. Također, na tom području postavljen je prometni znak ‘Žabe na cesti’ u suradnji sa Županijskom upravom za ceste.

– Ovom aktivnosti želimo pridonijeti očuvanju populacija vodozemaca kako bi oni mogli normalno obavljati svoje životne funkcije koje doprinose očuvanju ravnoteže u prirodi, budući da veliki broj žaba strada na prometnicama. Vodozemci imaju veliku ulogu u kontroliranju brojnosti raznih kukaca, poput komaraca te su važna karika koja povezuje hranidbene lance u vodi i na kopnu. Osim toga, osobito su osjetljivi na onečišćenja, što je jedna od karakteristika koje ih čine dobrim bioindikatorima te se često se koriste za monitoring (sustavno promatranje okoliša). Pozivamo udruge i pojedince koji žele volontirati u ovoj aktivnosti da nam se jave na mail [email protected] ili putem telefona 049/315 060 – poručuju iz ‘Zagorja zelenog’.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba