Ovaj začin imamo apsolutno svi, a oni bježe od njega ‘ko vrag od tamjana’

KREĆE SEZONA: Ako se bojite pincete, imamo trik iz kuhinje kako otjerati krpelja

Objavljeno: 02.03.2024. zagorjeinternational

Krpelji najviše vole vlažne dijelove tijela, kao što su trbuh, prepone, pazusi ili dio vrata ispod kose, stoga je najbolje da se istuširate odmah nakon boravka u prirodi te dobro operete kosu. Ako je krpelj ušao u kožu, možete ga ukloniti pincetom, ali morate jako dobro znati kako ga primiti da bi ga potpuno uklonili s kože, prenosi Podravski list.  

Ako niste previše sigurni kako to napraviti najbolje bi bilo da posjetite liječnika kako bi on uklonio s vas ovog parazita. 

No, postoji i jedno alternativno rješenje. Naime, svatko od nas u kuhinji ima neizbježnu namirnicu zbog koje će ovaj krpelj pobjeći sam od sebe, a to je sol koju ovi kukci jednostavno ne podnose. Posolite mjesto gdje se krpelj nalazi i preko njega držite komad vate ili gaze 20 minuta. Krpelj neće imati zraka, a sol će obaviti svoj posao i parazit će izaći iz kože sam. 

Osim soli, pomaže i alkohol. Komad vate ili gaze natopite alkoholom i nanesite brzim pokretima u smjeru suprotnom od kazaljke na satu na mjesto gdje se krpelj nalazi. Zbog djelovanja alkohola i zagrijavanja kože, on će izaći, ali pazite da mu neki dio tijela ne ostane u koži. Ako nemate ljekoviti alkohol, može se koristiti i rakija, a mjesto gdje se nalazi krpelj nikako ne treba trljati uljem, jer će tako samo dublje ući pod kožu, piše Kuhinja i zdravlje. 

U kontinentalnom dijelu Hrvatske je najrasprostranjeniji i na čovjeka se najčešće prihvaća šumski krpelj koji prenosi bakteriju Borrelia burgdorferi koja uzrokuje Lajmsku bolest, virus krpeljnog meningoencefalitisa, dok je u hrvatskom priobalju za ljude rizičniji pseći krpelj koji prenosi rikecije koje uzrokuju mediteransku pjegavu groznicu. 

Krpelji se nalaze na listovima i granama grmova, niskog raslinja do visine od jednog metra, u šikarama, pretežno u prizemnom sloju šuma. Najčešće se zaraze prilikom hranjenja na šumskim životinjama i glodavcima, a svojim ubodom zarazu mogu prenijeti i na čovjeka, ako se on nađe u njihovu prirodnom okolišu. 

Više o zaštiti od krpelja pročitajte na službenim stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba