PLAGIJAT ILI? Brani se kako je ‘samo’ semplirao, ali nas zanima vaše mišljenje - smiju li takve pjesme na Eurosong?

POSLUŠAJTE I USPOREDITE: Kao prave lasagne, ‘Baby’ složio pjesmu iz više slojeva – no ni jedan nije njegov?!

Objavljeno: 28.02.2024. zagorjeinternational

Čim je Baby Lasagna ‘ušao s klupe’ na Doru nakon odustajanja Međimurke Zsa Zsae, novinske stupce počele su puniti usporedbe njegove pjesme ‘Rim Tim Tagi Dim’ s puno poznatijim švedskim bendom ‘Pain’ i njihovom uspješnicom ‘Party in my Head’.  

Ipak, nakon početnog čuđenja i optužbi za plagijat, cijela pompa se malo smirila, da bi se nakon što su demokratski glasovi odlučili poslati Baby Lasagnu na Eurosong, naš kandidat ponovno našao pod lupom javnosti. 

Štoviše, sam Baby Lasagna u svojim intervjuima otkrio je kako jest istina da su taktovi slični, pravdajući to sempliranjem pjesme ili slikovitije objašnjeno, korištenjem tuđe pjesme kao instrumenta. Riff pjesme “Rim Tim Tagi Dim” identičan je onom u demu “Espectro” španjolskog DJ-a Adriana de la Vege, samo što ga je on iskoristio tri godine ranije.

Dodajmo k tome još kako ga se i za scenski nastup optužuje za krađu i to prošlogodišnjeg finskog natjecatelja Eurosonga Kaarijoma s pjesmom “Cha Cha Cha”. 

Moramo također spomenuti i kako je Baby Lasagna, dok se još nije tako zvao, nastupao s bendom Manntra s kojim je ostvario zapažen uspjeh u Europi i to u dijelu od kud je uzeo svoje “utjecaje” za pobjedničku pjesmu Dore. 

Mi smo prikupili sve (za sad) potencijalne originale koje je Baby Lasagna kopirao, a vi nam kažite ako ovo prelazi dopuštenu dozu ‘sempliranja’ ili utjecaja. Valja napomenuti, kako ga nijedan od spomenutih umjetnika ne tereti za krađu.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba