U Centru za odgoj i obrazovanje Krapinske Toplice održana završna konferencija Erasmus+ projekta “INclusive Outdoors For Disabled“

“Najvrjednije od svega je zadovoljstvo naših učenika i njihovih roditelja. To nam je vjetar u leđa za dalje”

Objavljeno: 28.02.2024. Vanja Hozmec

U Centru za odgoj i obrazovanje Krapinske Toplice održana je završna konferencija hvalevrijednog Erasmus+ projekta “INclusive Outdoors For Disabled“, odnosno “Osnaživanje osoba s invaliditetom za boravak u prirodi”, čiji je koordinator Zavod Uvid Rogaška Slatina uz partnere Ljudska univerza Rogaška Slatina i toplički Centar za odgoj i obrazovanje.  

Projekt je sufinanciran sredstvima programa Europske unije, a omogućio je niz zanimljivih, ali i prijeko potrebnih aktivnosti za osobe s teškoćama u razvoju. Uz nezaboravna iskustva, projekt su svakako obilježila i brojna sklopljena prijateljstva, kako među djecom i osobama s teškoćama u razvoju, tako i među stručnjacima i suradnicima na projektu. 

Pravi partneri 

Osnivačica Zavoda Uvid iz Rogaške Slatine Marija Zupanec istaknula je da je ovo bio prvi ovakav projekt za obje ustanove.

– Mi smo u Zavodu inače pružatelji usluge osobne asistencije i radimo s grupom koja je otprilike istovjetna ovoj ovdje, no to je samo jedna od sličnosti. Rogaška Slatina, kao i Krapinske Toplice, su turistički orijentirana mjesta, tako da bi mi svakako mogli pronaći još dodirnih točaka za daljnju suradnju. Stvarno se nadamo da je ovo tek prvi zajednički projekt. Ovo je bio veliki zadatak i stvarno nam je bilo drago da smo pronašli partnere poput vas s kojima smo sve odradili odlično. Imate divne djelatnike, odlične učenike, sjajne roditelje i asistente koji su velika podrška – poručila je Zupanec. 

Katarina Belcer iz Zavoda Uvid izvijestila je što je ovaj projekt donio kolegama u Sloveniji.

– Ovo što smo dosad postigli je samo početak jer smo odličan tim i imamo velike planove pred nama. Do sad smo kroz projekt nabavili dva posebna bicikla, a još dva nam je poklonila Općina Rogaška Slatina. To je za nas veliki doprinos jer su se već pokazali kao odličan dodatak uslugama koje pružamo djeci s teškoćama u razvoju – kazala je Belcer dodavši kako je važno imati biciklističke staze kako bi oni se mogli nesmetano koristiti do punog potencijala. Uz to, Belcer je izrazila nadu da će se neki odlučiti za biciklističko putovanje do Rogaške Slatine ili obrnuto.  

Pedagoginja Centra za odgoj i obrazovanje Krapinske Toplice Erna Lojna – Lihtar, ujedno i stručna suradnica na projektu, istaknula je da je projekt krenuo u ožujku prošle godine i da je bilo izazovno, no sve se to isplati jednom kada se na licima onih kojima je namijenjen vidi zadovoljstvo.

– S obzirom na to da nam je ovo bio pri ovakav projekt, najprije je bilo puno dopisivanja i razmjene iskustava, no kada smo jednom krenuli, sve se odvijalo samo od sebe. U Rogaškoj Slatini dobili smo upute za prve korake koje trebamo napraviti i već smo u travnju odradili prvu od tri radionice za obrazovne djelatnike, a sve s ciljem da nas se dodatno osnaži u radu s učenicima s teškoćama. U svibnju smo se upoznali s vožnjom biciklima i kakve to prednosti donosi našim korisnicima, a nakon ljetne stanke odradili smo terapijsko jahanje na Krku, bicikliranje po Sloveniji, otišli smo na nordijsko hodanje na Roglu, a uz svaku navedenu aktivnost postojala je i neka edukativna komponenta. Terapijsko jahanje smo odradili i u Rogatcu, a nakon toga su uslijedile četiri radionice senzorne radionice za naše učenike te jedna za naše djelatnike – navela je Lojna – Lihtar i dodala:

 Vjetar u leđa

– Najvrjednije je da su korisnici, odnosno učenici i roditelji, na svim tim aktivnostima bili zadovoljni i to nam je vjetar u leđa za buduće projekte. Što se tiče materijalnog, dok kolegama iz Slovenije ostaju ovi bicikli koji će korisnicima svakako podići kvalitetu života, nama ostaju naša mobilna senzorna staza i komunikacijska ploča. Ipak, ono što je najvažnije je da će nam ostati povjerenje koje su nam dali naši kolege iz Slovenije da smo partneri na kojeg se može osloniti – navela je Lojna – Lihtar, a posebnu zahvalu uputila psihologinji Maji Papić koja je Centar prijavila kao partnera na ovom hvalevrijednom projektu. 

Voditeljica radionica pri Centru za odgoj i obrazovanje Krapinske Toplice Valentina Galic posebno je istaknula senzomotoričke radionice kao ključan dio ovog projekta, a koje su održane u parku Centra. 

– S obzirom na to da je glavni cilj projekta bio poticanje naših učenika i odraslih osoba s teškoćama u razvoju na boravak u prirodi, naš smo park unaprijedili dodavanjem nekoliko senzomotoričkih sprava kako bi podržali razvoj senzomotoričkih vještina naših učenika i omogućili im pozitivna iskustva u prirodnom okruženju. U skladu s tim smo napravili seriju od četiri radionice. Prva se zvala ‘Šarena meta’ gdje su učenici ubacivali loptice kroz šarene otvore, pri čemu su morali uočavati njihovu boju, veličinu loptice i slično. Druga je radionica bila ‘Mirisni zid’ gdje smo učenicima omogućili da dožive različite biljke, ne samo vizualno, već i olfaktivno, učili su o biljkama i njihovim svojstvima, a na kraju su izrađivali svoju aromatiziranu vodu te začinsku sol. Treća radionica bila je ‘Hodajmo preko šumskog mosta’ gdje su učenici iskusili simuliranu šumsku stazu hodajući po raznim površinama, a posljednja je bila radionica u kojoj smo predstavili našu mobilnu senzornu stazu gdje su učenici razvijali svoju sposobnost percepcije, vještine orijentacije i koordinacije te razumijevanje materijala – navela je Galic. 

Ravnatelj Centra za odgoj i obrazovanje Krapinske Toplice Antun Zupanc zahvalio je partnerima iz Slovenije na svesrdnoj podršci i odličnoj suradnji za cijelo vrijeme trajanja projekta.

– Izuzetno mi je drago da smo imali ovako kvalitetne partnere iz Slovenije od kojih smo doista puno naučili. Vjerujem da je ovo tek prvi među našim brojnim zajedničkim projektima i vjerujem u našu buduću dobru suradnju – poručio je ravnatelj Zupanc. 

Moramo se snalaziti 

Ispred roditelja se svima prisutnima obratila Ana Pavić, majka dječaka Erika. Kako je rekla, izuzetno joj je drago što su imali prilike sudjelovati u projektu te im je žao što je brzo završio, no nadaju se da će uskoro uslijediti nastavak ili neki sličan projekt.

– Djeca i osobe s teškoćama u razvoju mogu puno boraviti vani, no jako je malo prostora prilagođenih njima, posebice za osobe u invalidskim kolicima. Tu smo jako ograničeni što se tiče boravka u prirodi. Mi roditelji se moramo snalaziti, nije lako, no moramo im pronalaziti aktivnosti van kuće i učionice, stoga nam je sudjelovati u ovom projektu bilo posebno važno. Bilo nam je izuzetno lijepo, jako je pozitivno na nas utjecao, a puno smo toga vidjeli i naučili. Posebno bih istaknula bicikle jer ja često vozim bicikl i uvijek mi je bilo krivo što Erik ne može sa mnom, no sada nam se otvorila mogućnost da se i to promjeni – rekla je mama Ana. 

A da su i djeca prezadovoljna potvrdio je i Erik.

– Bio sam na radionicama ‘Šarena meta’, ‘Mirisni zid’, ‘Šumska staza’ i na radionicama na senzornoj stazi gdje sam imao priliku puno toga naučili i iskusiti, a bio sam i na radionici terapijskog jahanja. Ipak, ono što bih posebno istaknuo je vožnja biciklom koja je na mene ostavila poseban utisak – poručio je na kraju Erik. 

Dodajmo i da su na završnoj konferenciji prikazana i tri filma nastala kroz ovaj projekt u kojima su prikazane sve provedene aktivnosti. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba