Prema procjenama, godišnje bi na raspolaganju trebalo biti oko 17.000 mladića

NOVI OBAVEZNI VOJNI ROK: Donesena odluka koliko će trajati i kako će izgledati – bit će u četiri grada

Objavljeno: 25.02.2024. zagorjeinternational

Za obučavanje mladih ročnika u sklopu novog obaveznog vojnog roka koji namjerava uvesti vlada HDZ-a i Andreja Plenkovića odabrana su četiri velika obučna centra, vojarne u Požegi, Sinju, Puli i Bjelovaru, a za još dva rade se procjene. Ročnike će obučavati 650 vojnih instruktora, prenosi Index.

Tromjesečni obavezni vojni rok

Ministarstvo obrane i Glavni stožer Oružanih snaga odabrali su model vojnog obučavanja mladih Hrvata. Ni dva mjeseca nisu prošla od dana kada je premijer Plenković na pitanje o uvođenju obveznog vojnog roka rekao da to ne dolazi u obzir, ali je moguć “neki tečaj kojim bi se moglo senzibilizirati ljude” do prijedloga Glavnog stožera da se, kako saznaje Jutarnji list, uvede tromjesečno obvezno Temeljno vojno osposobljavanje.

To je službeni naziv iako će ga kolokvijalno gotovo svi zvati obvezni vojni rok. Prema riječima sugovornika Jutarnjeg lista, vojno osposobljavanje bilo bi obvezno za sve mladiće kada napune 18 godina, a žene bi mogle sudjelovati dragovoljno.

Detalji novog vojnog roka

Za sada je samo riječ o prijedlogu MORH-a i Glavnog stožera koji tek trebaju usvojiti vlada i Hrvatski sabor. Kako doznaje dnevnik, u vojnim krugovima smatraju da su tri mjeseca sasvim dovoljna za vojnu obuku tijekom koje bi naglasak bio na fizičkoj pripremi polaznika te svladavanju temeljenih vojnih vještina.

Na završetku ročnik bi trebao biti obučen za strijelca, odnosno proći osnove baratanja osobnim pješačkim naoružanjem te biti fizički pripremljen. Prema procjenama, godišnje bi na raspolaganju trebalo biti oko 17.000 mladića, a očekuje se da bi barem njih 15.000 moglo završiti vojno osposobljavanje, dok bi preostali dio završio na civilnom služenju vojnog roka zbog prigovora savjesti ili bi bili proglašeni zdravstveno nesposobnim za vojnu službu.

Sugovornici Jutarnjeg tvrde da tromjesečna vojna obuka neće utjecati na redovito pohađanje fakultetske nastave. 

Podsjetimo, vojni rok je suspendiran 2008. godine, a očekuje se da će se vratiti iduće godine.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba