HGK u Krapini organizirala prošireno Gospodarsko vijeće. Stigao i ministar Habijan te poručio:

“Dio ste najpropulzivnije regije Lijepe Naše”

Objavljeno: 23.02.2024. zagorjeinternational

U Krapini je u petak održano prošireno Gospodarsko vijeće Hrvatske gospodarske komore na kojem je sudjelovao i ministar gospodarstva Damir Habijan te u dijalogu s gospodarstvenicima Krapinsko – zagorske županije ostvario razmjenu prijeko potrebnih informacija o javnim pozivima.

Čelnik Gospodarske komore Anđelko Švaljek izrazio je zadovoljstvo održanom sjednicom Vijeća.  

Kontinuirani rast

– Iskoristili smo priliku da upoznamo ministra s gospodarstvom Krapinsko – zagorske županije jer smo mi kao i veći dio sjeverozapadne Hrvatske prvenstveno proizvodno, izvozno orijentirana županija koja niz godina bilježi trend rasta poslovnih rezultata – kazao je Švaljek koji je istaknuo i izazove s kojima se susreće gospodarstvo u županiji:

 

– Složili smo se da su proizvodnja i izvoz ono što je važno i što nas čini jačima te stabilnijima u odnosu na ostale. Sve investicije koje su financirane EU fondovima su dobrodošle jer pojačavaju kvalitetu života svih stanovnika – poručio je Švaljek napomenuvši kako se treba pripremiti na vrijeme kad više neće biti takvih investicija.  

Ministar Habijan rekao je da je KZŽ dio najpropulzivnije regije Lijepe Naše kad je gospodarstvo u pitanju.

– Ako gledamo prihode, 2,4 milijarde eura ili više od 200 milijuna eura dobiti dovoljno govore kolika je snaga gospodarstvenika. Ono što je najbitnije za gospodarstvenike i obrtnike je akcijski plan koji smo usvojili, a tiče se parafiskalnih davanja, odnosno smanjenja neporeznih davanja što je kamen spoticanja u njihovom poslovanju. Do kraja kvartala, 70 mjera akcijskog plana ćemo završiti što iznosi 132,7 milijuna eura – kazao je Habijan istaknuvši ukidanje vodnog doprinosa u što će biti uključena i kućanstva. Također, ministar se dotaknuo i smanjenja administracije kao dio rasterećenja.  

– Upoznali smo predstavnike trgovačkih društava, gospodarstvenike i obrtnike s pozivima koji slijede, primjerice iz modernizacijskog fonda. Do 2030. nam na raspolaganju stoji gotovo milijarda eura, a cilj EU je postati klimatski neutralni kontinent. Zbog toga sva društva moraju krenuti u dekarbonizaciju – kazao je Habijan.   

Ovom prilikom ministar se dotaknuo i transformacije energetskog sustava gdje se želi proizvesti što više energije na hrvatskom tlu kroz obnovljive izvore.  

– Dva nova kraka plinovoda od kojih jedan ide od Lučkog do Zaboka i dalje prema Sloveniji, daju doprinos međunarodnoj poziciji RH kad se govori o energetici – poručio je.   

Park prirode

Također, dotaknuo se i pitanja proglašenja Parka prirode u Hrvatskom zagorju.  

– Neposredno prije dolaska u Krapinu sam bio u Jesenju, baš po tom pitanju. Prije mjesec dana održali smo niz sastanka što je rezultiralo dogovorom oko obuhvata budućeg parka, a ono što sada sijedi od stručnih službi Ministarstva je razgovor s 14 gradonačelnika i načelnika na čijem području će on biti kako bi se definirale fine linije granica. Nakon toga stručna podloga, geodetske podloge te upoznavanje žitelja tog područja što on donosi kako bi se uklonile određene bojazni oko gospodarskih aktivnosti jer Zakon definira kako takve aktivnosti mogu ostati – poručio je Habijan uz najavu da će početkom sljedeće godine imati Zakon o proglašenju Parka priroda na raspravi, a za sad još preostaje definiranje imena, no kako kaže ministar, to su slatke brige.    

Gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović istaknuo je da je Krapina, uz to što je kulturno i povijesno središte županije, ona i gospodarsko središte.  

– Kad se gledaju podaci, kontinuirano pada broj nezaposlenih, ali isto tako raste broj zaposlenih. Te brojke ne odstupaju puno tako da je sigurno jedan dio naših sugrađana otišao raditi u inozemstvo, ali ne onoliko koliko se možda percipira u javnosti – poručio je Gregurović skrenuvši pozornost na niz novoizgrađenih poslovnih hala na području grada. Uz to, kazao je kako su vladine mjere uvelike pomogle gospodarstvu ograničavanjem cijena energenata i natječajima na koje su se poduzetnici javljali.   

Predsjednik saborskog Odbora gospodarstva Žarko Tušek rekao je da je rasprava bila  zdrava i korektna.  

– Zagorsko gospodarstvo i gospodarstvo sjevera Hrvatske se ima čime pohvaliti. Brojke i svi makroekonomski pokazatelji nam daju za pravo vjerovati kako je vrijeme ispred nas perspektivno za hrvatsko gospodarstvo i društvo u cijelosti – poručio je Tušek.   

TOP 10

Župan Željko Kolar potvrdio je kako od 2013. godine gospodarstvo bilježi kontinuirani rast prihoda.  

– Europa je prepoznala kvalitetu proizvoda naših gospodarstvenika, a ulazak u Schengen i euro valuta su dodatan poticaj boljem izvozu našeg gospodarstva. Postoji vertikala suradnje svake jedinice lokalne samouprave i gospodarstva te resornog ministarstva što dovodi do odličnog rezultata – poručio je Kolar koji je svjestan kako smo malo tržište zbog čega ne ovisimo samo o sebi zbog čega moramo više proizvoditi kako bi prebrodili krize.  

Uz to, župan je izrazio zadovoljstvo uspješnom prezentacijom projekta ‘Invest In Zagorje’ ministru Habijanu.  

– Ova potvrda uvrštavanja naše županije u TOP 10 regija za ulaganje sigurno je dobar povod da se dodatno brendiramo i iskoristimo to kroz promociju. Najbitnije od svega je da budemo otvoreni za investicije te da budemo brzi i učinkoviti u papirologiji – zaključio je Kolar.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba