JEDNAKA PLAĆA ZA JEDNAKI RAD: Vlada na sjednici regulirala radna mjesta i koeficijente za 240.000 zaposlenih. Plenković poručio:

“Uredba donosi najveće povećanje plaća u državnim i javnim službama ikada”

Objavljeno: 22.02.2024. zagorjeinternational

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila osam uredbi kojima se reguliraju radna mjesta i koeficijenti za izračun plaća u državnoj i javnim službama te će nove, uvećane plaće biti isplaćene u travnju za ožujak, piše Index.  

– Uredbe koje donosimo se odnose na najveće povećanje plaća u državnim i javnim službama ikada i to je najvažnija tema današnje sjednice – rekao je na početku premijer Andrej Plenković..

Riječ je, kako podsjeća Index, o uredbama čiji bi učinak na plaćama trebali osjetiti zaposlenici državnih i javnih službi, njih više od 240.000. Vlada je za ovaj novi paket koeficijenata predvidjela 880 milijuna eura. Premijer Andrej Plenković rekao je da je osnovni cilj da zaposleni u tim službama dobiju jednaku plaću za jednak rad, neovisno o tome u kojem resoru ili službi je netko zaposlen.

Reformom su obuhvaćene 244.000 zaposlenih kojima će radna mjesta sada biti kategorizirana na jednostavniji način, a koeficijenti im se znatno povećavaju, odnosno povećavaju se plaće.

Premijer je predstavio osnovne koeficijente zaposlenih u državnoj službi, Hrvatskoj vojsci i javnim službama. Rekao je da je politika vlade povećanje plaća unatoč krizama.  

– Krizni kontekst bez presedana s kojim smo bili suočeni vrijedan je podsjećanja – kazao je.

Logika je bila da oni koji imaju manje plaće imaju veći rast, ali plaće rastu svima, naglasio je premijer. Među ostalim, rekao je da su drastično povećane plaće deficitarnim zanimanjima, poput informatičara.

Primjerice, u državnoj službi će zaposlenima sa srednjom stručnom spremom prosječna plaća za ožujak ove godine, u odnosu na isto razdoblje prošle godine, narasti za 47 posto, odnosno s tadašnjeg 791 eura na 1161 euro neto, a najmanja s 553 na 795 eura neto. Kod više stručne spreme rast prosječne plaće je 48 posto, a kod visoke stručne spreme rast iznosi 28 posto.

U javnim službama plaća će rasti u prosjeku za oko 13.5 posto te će, primjerice, za učitelje ona biti za 490 eura bruto viša, učitelju mentoru povećanje će biti 474 eura bruto, a višem asistentu 574 eura bruto.

– Sada je neto plaća od 1000 eura najniža prosječna plaća za radna mjesta administrativnih radnika. Uspjeli smo i objektivno vrednovati radna mjesta i uspostavili smo središnje tijelo za praćenje sustava plaća, vijeće koje se sastalo i jučer kako bi raspravilo o aktima koje ćemo danas usvojiti – rekao je Plenković. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba