Zagorje je perspektivno mjesto za ulaganje, kažu Amerikanci

FINANCIAL TIMES: Krapinsko – zagorska županija je šesta među malim europskim regijama budućnosti

Objavljeno: 22.02.2024. zagorjeinternational

Američki poslovni list Financial Times objavio je fDi Intelligence ljestvicu europskih gradova i regija budućnosti, a na njoj su i dva hrvatska grada te jedna regija. Pogađate, Krapinsko – zagorska županija!

Procijenjeno je čak 330 europskih gradova podijeljenih prema broju stanovnika u pet skupina (najveći, veliki, srednji, mali i mikro gradovi), kao i 141 europska regija podijeljena u tri skupine (velike, srednje i male regije), piše N1.

Mjesta su rangirana prema uspješnosti u šest potkategorija (gospodarski potencijal, otvorenost prema poslovanju, povezanost, ljudski kapital, životni stil i isplativost). Tu je i dodatna kategorija FDI strategija, koja gleda promicanje ulaganja. Ocjenjivački žiri pregledao je 117 prijava iz gradova i regija diljem Europe.

Tu su i hrvatski gradovi i Krapinsko zagorska županija

Dva hrvatska grada te jedna regija na listi su gradova i regija budućnosti. Točnije, svoje mjesto u TOP 10 zauzeli su u jednoj od pet kategorija uspješnosti. Tako je Zagreb zauzeo deseto mjesto u kategoriji isplativosti (cost effectiveness) među glavnim gradovima Europe. I sama Hrvatska je spomenuta, uz Litvu, kao jedna od zemalja s velikim rastom novih start-up kompanija, donosi N1.

Jastrebarsko se našlo na desetom mjestu mikro gradova u kategoriji strategija FDI koja gleda promicanje ulaganja. U istoj kategoriji našla se i Krapinsko-zagorska županija koja je zauzela šesto mjesto među malim europskim regijama budućnosti, kao perspektivno mjesto za ulaganje. Sjajan uspjeh o kojem ćemo više informacija dobiti sutra na konferenciji za novinare koju je sazvao župan Željko Kolar.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba