Građani najavili tužbe

Institut Ruđer Bošković ipak kriv za smrad u elitnom djelu Zagreba?

Objavljeno: 21.02.2024. zagorjeinternational

Vodopravna inspekcija nakon nešto više od dva tjedna utvrdila je što se točno dogodilo kad su se početkom mjeseca stanovnici zagrebačkog kvarta Srebrnjak žalili na nesnosan smrad. 

Iz Državnog inspektorata stiže potvrda kako je analizom otpadnih voda iz sustava javne odvodnje utvrđeno onečišćenje organskim otapalima te kako je protiv odgovorne pravne osobe pokrenut prekršajni postupak. A, prema njima, odgovoran je Institut Ruđer Bošković, prenosi Dnevnik Nove TV. 

– Za sada nije jednoznačno utvrđeno kako je došlo do točkastog onečišćenja na oknu Zeleni dol koji se nalazi u nepristupačnom dijelu Instituta, u zoni građevinskih radova te na javnoj odvodnji na koju su spojeni i vanjski korisnici, a u čijoj se neposrednoj blizini također odvijaju građevinski radovi. Točkasto onečišćenje je u najkraćem mogućem roku sanirano ispiranjem kanalizacijskog sustava te ne postoji opasnost za ljude i okoliš – priopćili su iz Instituta Ruđer Bošković pa dodali: 

– Analizom uzoraka pronađena je smjesa kemikalija koje se ne mogu pojedinačno nabaviti u maloprodaji, ali se uobičajeno nalaze u naftnim derivatima kao što su dizelsko gorivo, benzin i razrjeđivač. IRB kao najveća znanstvenoistraživačka institucija u RH zaista u istraživačke svrhe koristi niz kemikalija, ali jasno definiranog sastava i visoke čistoće, te se one redovito i organizirano zbrinjavaju u skladu sa Zakonom o održivom gospodarenju otpadom, putem ovlaštene pravne osobe – kazali su. 

Neki građani najavljuju i tužbe. 

– Pripremaju građani pravne korake kako bi zaštitili sebe i svoju sigurnost. Ne osjećaju se mirno u posljednje vrijeme, stalno moraju vjetriti kuću, ostavljati otvorene sve šahtove jer ne znaju kad će se ponoviti incident koji se evo sad ponovio više puta ovih mjeseci – rekao je Josip Pavlović iz udruge Ekologija grada. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba