Sindikat: Došlo je do propusta u organizaciji rada od strane sektora dostave

Poštarica Tamara dobila otkaz jer nije uručila 580 pošiljki. Žalila se da ima previše posla

Objavljeno: 20.02.2024. zagorjeinternational

Poštarica Tamara dobila je izvanredan otkaz jer nije na vrijeme uručivala pošiljke, a za neke preporučene je krivotvorila potpise kao da ih je uručila, piše Danica.

Otkazu koji joj je nakon interne kontrole uručila Hrvatska pošta (HP) usprotivili su se Radničko vijeće HP-a i Hrvatski sindikat pošte tvrdeći kako je riječ o nezakonitoj odluci jer to nije bila osobita povreda iz radnog odnosa. Na koncu je sve završilo na sudu.

Poštaricu je HP teretio da nije na vrijeme dostavila čak 580 običnih poštanskih pošiljaka i tri knjižene preporučene pošiljke za općinske sudove.

Krivotvorila je potpise

Za te preporučene pošiljke je krivotvorila podatke o uručenju tako da je povratnice osobno potpisala umjesto primatelja, u sustavu sravnila i vratila pošiljatelju, a pošiljke nije uručila primateljima, već ih držala u radnom stolu.

– Kontrolom radnog stola tužiteljice uočena je veća količina običnih pošiljaka, cca 580 komada, od komitenata T-Com, Tele 2, OTP, PBZ, Adriatic, Euroherc, Zagrebačka banka, Vodovod i drugi. Pronađene su i preporučene pošiljke – ističe se u nalazu interne kontrole.

Kad je riječ o preporučenim pošiljkama za sud, poštarica se opravdavala da ima takav dogovor s korisnicima, da potpiše prijem umjesto njih. No, u HP-u su rekli kako je to krivotvorenje potpisa. Osim toga, ustanovili su kako neke pošiljke nisu bile uručene po 15-ak dana.

Poštarica se žalila na previše posla jer su joj u rajon za koji je zadužena dodali još neke ulice, pa nije stigla sve na vrijeme uručiti. Rekla je i kako mnogi poštari zbog toga daju otkaz.

Mora platiti 500 eura

U Radničkom vijeću HP-a upozoravaju kako radnica nije iz loše namjere počinila povrede koje joj se stavljaju na teret, niti je u cijelosti odgovorna za prekoračenje roka za uručenje spornih pošiljaka.

– To je prvenstveno posljedica lošeg upravljanja divizije pošte te je došlo do propusta u organizaciji rada od strane sektora dostave, zbog čega ne postoji isključiva odgovornost radnice – ističu u Radničkom vijeću.

No, sutkinja je ovih dana odbacila tužbu poštarice te potvrdila da je odluka HP-a o izvanrednom otkazu donesena zakonito. Poštarici je naložila i da HP-u podmiri 500 eura troškova postupka. Presuda je nepravomoćna.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba