Nakon nesreće je bio u bolnici, no iz nje je izašao kao slobodan čovjek

Banožić je prije 100 dana izazvao nesreću u kojoj je poginuo čovjek. Još nije optužen

Objavljeno: 19.02.2024. zagorjeinternational

Prošlo je točno sto dana otkad je bivši ministar obrane Mario Banožić skrivio prometnu nesreću u kojoj je poginuo otac dvije djevojčice. Prije gotovo dva mjeseca, točnije 59 dana, Općinsko državno odvjetništvo u Vinkovcima pokrenulo je istragu, ali do danas nije podignuta optužnica protiv Banožića.

Kako podsjeća Index, Banožić je 11. studenog prošle godine izazvao prometnu nesreću u kojoj je poginuo Goran Šarić, otac dvije djevojčice. Banožić je po gustoj magli, dok se navodno vozio u lov, svojim terencem pretjecao kamion i izravno se sudario s kombijem koji je dolazio iz drugog smjera. Šarić je na mjestu poginuo. Nesreća se dogodila u 6:15 ujutro, na izlazu iz Vinkovaca u smjeru Županje.

Slobodan čovjek

Banožić je nakon nesreće dva tjedna bio u bolnici, no iz nje je izašao kao slobodan čovjek i nikome nije palo na pamet poslati ga u istražni zatvor. Štoviše, DORH, prema vlastitom priznanju, nije imao pojma da je bivši ministar otišao kući iz bolnice.

Sporan je bio i detalj oko nalaza krvi u kojem je stajalo da je bivšem ministru Banožiću nakon nesreće, koja se dogodila u subotu u 6:15, utvrđen 0,21 promil alkohola u krvi. U nalazu stoji da je krv izvađena u subotu u 6:47. Poteglo se tada pitanje o tome hoće li to odigrati ulogu na suđenju.

Ispitan je u strogo kontroliranim uvjetima

Po izlasku iz bolnice Banožić je 29. studenog dao iskaz policiji, ali pod posebnim, strogo kontroliranim uvjetima. Neposredno pred Banožićev dolazak u zgradu Policijske uprave u Vinkovcima djelatnicima se branilo korištenje lifta kako bi bivši ministar bez čekanja, i da ga vidi što manje ljudi, mogao odmah ući u dizalo. Navodno su neki policajci negodovali što za odlazak na više katove moraju ići pješice, pisao je tada Telegram.

Isto se dogodilo kada je Banožić došao na kat na kojem se nalazi policijska soba s kamerama gdje je dao iskaz. Službenicima na tom katu je rečeno da neko vrijeme ne izlaze iz ureda.

– Željelo se na svaki način osigurati da Banožića vidi što mani broj ljudi, ali i sačuvati ga od mogućih neugodnosti – rekao je Telegramov izvor.

Kava s bratićem šefa policije

Banožić je zatim 1. prosinca snimljen kako u jednom ugostiteljskom objektu sjedi s bratićem šefa vukovarsko-srijemske policije. Kafić u kojem je bio Banožić nalazi se u neposrednoj blizini njegovog stana. Na fotografiji s njim je Zlatko Zovak, bratić policijskog načelnika Ante Zovka. Zlatko Zovak potvrdio je da je 1. prosinca oko 14:15 sjedio u kafiću s Banožićem.

– S Banožićem sam prijatelj i ne znam zašto vas novinare zanima tko s kim pije kavu – rekao je Zovak za Telegram.

Jutarnji list pisao je da Banožiću nisu određene nikakve mjere opreza pa mu tako nije oduzeta ni vozačka dozvola, a može slobodno i kontaktirati svjedoke nesreće. I dok i dalje čeka okončanje DORH-ove istrage, podizanje optužnice i suđenje, Banožić je aktivirao 6+6, što znači da će šest mjeseci primati punu ministarsku plaću te još šest mjeseci pola te plaće. Banožić je kao ministar primao 2740 eura plaće, no nije aktivirao saborski mandat.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba