DVD PREGRADA: Održana godišnja izvještajna skupština

“Keglevićeva straža promotor je Krapinsko-zagorske županije u cijeloj Hrvatskoj, ali i Europi”

Objavljeno: 18.02.2024. zagorjeinternational

Povijesna postrojba Krapinsko-zagorske županije ‘Kostelska pištola – Keglevićeva straža Kostel’ održala je u subotu 17. veljače 2024. godine svoju godišnju izvještajnu skupštinu u vatrogasnom domu DVD-a Pregrada.

Promotor u Hrvatskoj i Europi

Skupštini je prisustvovao župan Željko Kolar koji je pohvalio udrugu na radu i trudu u protekloj godini u kojoj je proslavljeno 500 godina pucanja pod Kostelom.

– Prošla godina bila je obljetnička, obilježeno je 500 godina pucanja u Kostelu, 450. godina od Seljačke bune, 50 godina postojanja Muzeja seljačkih buna te 30 godina Muzeja Hrvatskog zagorja. Mogu reći da je vaša obljetnica bila najglasnija, ne samo zbog pucnjeva, nego i zbog promocije. Ako ima nekoga tko dotad nije znao za Kostelsku uskrsnu pištolu, sada to više nije tako – rekao je župan Kolar te naglasio da je Keglevićeva straža promotor Krapinsko-zagorske županije u cijeloj Hrvatskoj i u Europi:

– Usudit ću se reći da ste brend naše županije. Sudjelujete na brojnim manifestacijama diljem Hrvatske i rado ste viđen gost brojnih događanja. Osim prepoznatljive odore i pucanja, drago mi je istaknuti i da ste poznati po svom ponašanju i načinu na koji prezentirate svoju županiju – istaknuo je župan Kolar te dodao da će Krapinsko-zagorska županija i dalje pružati financijsku podršku za aktivnosti udruge.

500. obljetnica

Na sjednici skupštine jednoglasno je usvojeno izvješće o radu u prošloj godini te financijsko izvješće, a među važnijim aktivnostima provedenim u prošloj godini predsjednik udruge Milan Flegar istaknuo je organizaciju obljetničke manifestacije Kostelska uskrsna pištola koja je održana pod pokroviteljstvom Predsjednika RH te Ministarstva kulture i medija.

– Manifestacija je prošle godine okupila zaista veliki broj ljudi, a povodom 500. obljetnice izdana je i monografija “Prvih 500“, u kojoj je na tristotinjak stranica opisan običaj uskrsnog streljanja iz pištola. Mislim da smo zaista poslali jednu lijepu sliku iz našeg Kostela – rekao je predsjednik Flegar.

Uz brojne članove i goste koji su se odazvali skupštini, među okupljenima bili su i gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj, voditeljica ureda Turističke zajednice KZŽ Sanja Škrinjar i direktorica TZP Srce Zagorja Karolina Hostić.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba