Župan Kolar kod veleposlanice SAD-a u RH Nathalie Rayes:

“Gradnja Onkološkog centra u Zaboku ide prema planu”

Objavljeno: 18.02.2024. zagorjeinternational

Veleposlanica Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj Nathalie Rayes je održala prijam povodom posjete Hrvatskoj vodstva najvećeg američkog medicinskog centra University of Pittsburh Medical Center (UPMC) i s ciljem upoznavanja dinamike izgradnje sveobuhvatnog onkološkog centra pri Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana.

Kamen temeljac sveobuhvatnog onkološkog centra pri Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana je nakon provedenog javnog poziva položen 21. prosinca 2023. godine. Radove u cijelosti financira University of Pittsburh Medical Center – najveći američki akademski medicinski centar koji objedinjuje osamdesetak bolnica i zapošljava 95.000 djelatnika, među kojima 5000 liječnika. Usko surađuje sa Sveučilištem Pittsburgh na kojem studira 32.000 studenata i na kojem radi 7500 djelatnika, od toga troje nobelovaca. Tijekom proteklih deset godina UPMC je u razvoj biomedicinskih znanosti uložio više od milijardu dolara, dok je samo u područje razvoja imuno terapije investirao više od 300 milijuna dolara

Na prijemu je bio i župan Krapinsko – zagorske županije Željko Kolar, kojemu su veleposlanica Nathalia Reyes i izvršni potpredsjednik UPMC-a Charles Bogosta zahvalili na potpori u realizaciji ovog projekta.  

– Izuzetno smo zadovoljni što smo u našoj županiji uspjeli pripremiti projekt koji je zainteresirao najveću sveučilišnu bolnicu u SAD-u. Drago nam je da se investicija realizira po planu i da će centar početi s radom do kraja godine. Zadovoljni smo što ćemo našim ljudima omogućiti da se od najtežih malignih bolesti liječe najsuvremenijim metodama, jednakim onima u vodećim medicinskim centrima u SAD-u – poručio je župan Kolar.

Prijemu su nazočili i predsjednica UPMC Hillman onkološkog centra Beth Wild, medicinski direktor UPMC Hillman onkološkog centra Robert Ferris, Dragan Primorac i ravnatelj Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana Tihomir Vančina.

Tom je prilikom veleposlanica Rayes prihvatila poziv župana Kolara u službeni posjet Krapinsko – zagorskoj županiji.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba