Posjetili smo Informativne dane ‘Školskog centra Rogaška Slatina’ i doznali:

Škola nudi rijetko viđen spoj gimnazijskog programa i strukovnog zanimanja, a tu su i dobre stipendije te moderan učenički dom

Objavljeno: 17.02.2024. Vanja Hozmec

Pred učenicima završnih razreda osnovnih škola velika je odluka, a pripreme za upis u srednje škole već su počele. Dakako, glavni motivi kod upisa u pojedini srednjoškolski program ili zvanje su osobne preferencije, ali i mogućnost konkurentnosti na tržištu rada. Mi smo posjetili Informativne dane jedine slovenske škole u kojoj postoji smjer za naobrazbu iznimno traženog, ali i vrlo zanimljivog zanimanja – staklara. 

Rogaška Slatina upravo u tom području ima višestoljetnu tradiciju, pa se upravo tamo smjestio i ‘Školski centar Rogaška Slatina’ – najmoderniji centar za srednjoškolsko učenje u ovom traženom zanimanju, a nalazi se tik uz granicu s Hrvatskom. 

Rijetko viđen spoj 

Kroz Informativne dane ‘Školskog centra Rogaška Slatina’, škola se prezentirala budućim đacima i njihovim roditeljima, a nama je kratku prezentaciju održala ravnateljica Dubravka Berc Prah koja je istaknula da škola nudi rijetko viđen spoj gimnazijskog programa i strukovnog zanimanja. 

– Naše posjetitelje svake godine uvijek najprije upoznamo općenito sa školom u našem uvodnom predstavljanju, a potom za njih pripremimo detaljne prezentacije različitih programa koje provodimo u školi. Predstavimo im i naš učenički dom koji se nalazi u neposrednoj blizini škole. Zainteresirani učenici koji nam dođu mogu pogledati sve što ih zanima, od škole, učeničkog doma, pa sve do programa rada, a u tome im ovdje pomažu i naši profesori, ali i učenici s kojima mogu porazgovarati – kaže ravnateljica Berc Prah.

Što se tiče učenika, najviše je domaćih, ali puno je i Hrvata. Jezična barijera, kaže ravnateljica, ne predstavlja nikakav problem jer škola u prvom semestru za strane učenike provodi i tečaj slovenskog jezika radi što bolje prilagodbe i što lakšeg i bržeg učenja. 

Interesom su, ističe ravnateljica, zadovoljni.

– Kao škola se trudimo učenicima pružati kvalitetno obrazovanje te se trudimo da se učenici ovdje kod nas ugodno osjećaju i moram reći kako smatram da su učenici to prepoznali – dodaje Berc Prah.

Brojne pogodnosti 

Teja Stegel iz kadrovske službe ‘Staklarne Rogaška’ prezentirala je s čime su se sve učenici na ovim Informativnim danima mogli upoznati.

– Ovdje u školi smo predstavili pogodnosti za buduće učenike ovog zanimanja, odnosno, općenito način na koji mi kao tvrtka surađujemo sa školom te pogodnosti poput naših stipendija koje dajemo učenicima koji se školuju i koji će se školovati na programima za staklare i tehničare staklarstva. One prate školski program, a izazvale su veliku zainteresiranost. U prvoj godini stipendija za staklarskog tehničara iznosi 240 eura, u drugoj do 270 eura, za treću do 290, a za četvrtu do 310 eura, dok stipendije za staklara pripravnika, za prvu godinu, iznose 240 eura, za drugu 290 eura, a za treću godinu do 310 eura s time da u to ne ulaze pripravničke nagrade za vrijeme prakse, a koje se učenicima isto isplaćuju. Ujedno, ‘Staklarna Rogaška’ nudi učenicima obavljanje prakse gdje će steći sve potrebne vještine koji im trebaju u daljnjoj karijeri – otkrila je Teja.

– Iz promatranja zadovoljstva srednjoškolaca posljednjih godina možemo sa sigurnošću reći da mala zajednica ‘Školskog centra Rogaška Slatina’ nudi vrlo ugodnu školsku atmosferu u kojoj je svaki pojedinac važan. Svi se međusobno poznaju, a profesori jako pažljivo prate učenike i potiču ih na uspjeh. Također je lijepo čuti da škola omogućuje učenicima kreativnost, što uključuje i humor. Jednako tako, kada govorimo o staklarskim praksama, isti se princip rada i odnos među učenicima i mentorima preslikava i ovdje u ‘Staklarni Rogaška’ – dodaje Teja. 

Učenike iz Hrvatske, uz stipendije, posebno bi mogao zainteresirati i moderan učenički dom.

– Dom je namijenjen prvenstveno za učenike koji nisu iz ovih krajeva, a smještaj se uz našu stipendiju lako pokrije. Također, učenici imaju mogućnost boravka u domu i van nastave, odnosno za vrijeme dok kod nas obavljaju praksu, tako da nemaju brige oko dolazaka ovdje, ako slučajno nisu iz ovih krajeva – istaknula je Teja. 

Leu Krošlin iz Huma na Sutli, koja je sa ‘Staklarnom Rogaška isplela posebnu karijernu priču, u ‘Školski centar Rogaška Slatina’ privuklo je samo staklo kao materijal koji joj, kako kaže, omogućava da realizira svoje brojne kreativne ideje.

– Staklo je vrlo zanimljiv materijal u kojem možeš pokazati svoju kreativnost. Uz svoje zvanje, staklarskog tehničara – brusača, probala sam i puhanje stakla koje je jako zanimljivo, a inače sam kao tehničar staklarstva prošla kroz sve faze oblikovanja stakla kako bi naučila kako ono uopće nastaje, kako se s njime radi, kako se oblikuje i slično – kaže Lea i dodaje da, iako se možda nekome ovo zanimanje može činiti opasno, čim svladaš osnove rada sa staklom, problema nema. 

Pravi profesionalci

Uz praksu u školi, praktični je rad odrađivala i u ‘Staklarni Rogaška’.

– Tamo su nam omogućili da probamo puhati staklo u proizvodnji, ali su nam i pokazali kako to rade pravi profesionalni. Moram reći da je doista bio užitak učiti i gledati kako pravi stručnjaci pušu staklo s lakoćom i kako od toga nastaju prekrasni stakleni proizvodi – ističe ova bivša učenica. 

S obzirom na to da je Hrvatica, potvrdila je da se jezična barijera, ako na početku i postoji, brzo svlada.

– Učenici iz Hrvatske, kojih ima iz doista cijele Krapinsko – zagorske županije, imaju mogućnost tečaja slovenskog jezika u školi, tako da se svi eventualni problemi oko razlika u jeziku brzo riješe. Iz iskustva mogu potvrditi da mi kao Hrvati njih teže razumijemo nego oni nas, ali u konačnici, samo jedno polugodište je dovoljno da se te razlike prevladaju – zaključuje Krošlin. 

U sve ovo se možete uvjeriti sami.

‘Staklarna Rogaška’ planira organizirati dodatne prigodne prezentacije struke i susrete i u Hrvatskoj, gdje ćete uživo moći osjetiti tradiciju i svu ljepotu rada sa staklom te važnost vrijednih ruku iz kojih proizlazi prekrasan kristal i nastaju divni proizvodi. Pozorno pratite njihove službene stranice gdje će vas o svemu informirati na vrijeme.  

Jednostavnu informativnu prijavu možete ispuniti OVDJE.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba