KUD ‘Voća’ održao godišnju skupštinu. Svojim radom i zalaganjem ostavili dožupanicu Zagorec bez teksta:

“Premašili ste domicilne okvire djelatnosti KUD-a. Postali ste svjedoci vremena. Iskrene čestitke”

Objavljeno: 17.02.2024. Vanja Hozmec

Kulturno-umjetničko društvo ‘Voća’ večeras je u Etno kući u Gornjoj Voći održalo godišnju skupštinu na kojoj je, osim što je izabrano novo-staro vodstvo, svečano obilježeno i ono što je KUD odradio u 2023., ali i najavljeno što se planira u 2024. godini. 

Kako je uvodno istaknuto, prema nekim zapisima, prošle je godine bilo točno 40 godina od formalnog osnutka KUD-a, no predsjednica Ljubica Galić rekla je da, prema nekim svjedočanstvima, KUD ‘Voća’ djeluje još 50-tih godina prošlog stoljeća. Cilj njihovog djelovanja je promocija kulture i običaja voćanskog kraja kroz pjesmu i ples, kako na području Varaždinske županije, tako i u ostatku zemlje.  

Pjesma, ples, kipari, slikari…

– Imamo nekoliko sekcija – plesnu sekciju djece i odraslih, muzičku sekciju (svirači i pjevači), sekciju za očuvanje starih običaja, a nedavno je oformljena i umjetnička sekcija pod koju spadaju slikari, kipari i glumci. Brojimo preko 60 članova svih dobnih skupina, i na to smo izrazito ponosni jer, bez obzira na dob, svi djelujemo kao jedno, a spaja nas i vodi ljubav prema našem rodnom kraju – rekla je Galić te dodala da su najstariji članovi već zakoračili u osmo desetljeće.

Osim pjesme i plesa, KUD nastoji oživjeti stare običaje. Oživjeli su tako ‘Jurjevsku ophodnju’, paljenje ivanjskog krijesa, ‘Martinje’, uskršnje i adventske običaje te brojne druge, a to rade iz godinu u godinu. Što se tiče 2023. godine, Galić je posebno istaknula da je KUD ostvario plasman na najveću državnu smotru folklora, ‘Vinkovačke jeseni’. 

– Taj smo plasman ostvarili na našoj županijskoj smotri folklora, a time smo dobili čast i ove godine ćemo tamo predstavljati cijelu Varaždinsku županiju što se tiče pjesme i plesa. To je izuzetan uspjeh i jako smo ponosni – istaknula je Galić.

Od ostalih aktivnosti koje planiraju za ovu godinu, izdvojila je sljedeće:

– Planiramo obilježiti 10 godina manifestacije ‘Spilja Vindija – Naša prošlost i budućnost’ koja je krenula 2014. godina, a tu su onda i brojne druge uspješne manifestacije poput naše likovne i kiparske kolonije ‘Dani braće Stolnik’ koji postaju sve veća, značajnija i zahtjevnija manifestacija.  Prošle godine ta je manifestacija bila najveća dosad gdje smo imali 15 slikara i po prvi puta kipare, a vezano uz kipare, planiramo napraviti i park kipova gdje bi izlagali sve ono što nastaje na tim kolonijama, ali i kako bi imali još jednu važnu turističku točku. Tu smo u dogovorima s Općinom Donja Voća – najavila je Galić samo neke od brojnih, važnijih projekata.  

‘Ponosni smo na vas’

Odlična je i suradnja s Općinom Donja Voća koja, kako kaže predsjednica KUD-a, uvijek podržava njihove projekte koliko god može. Ponosna na KUD je i načelnica Sanja Kočet. 

– Tolika volja i entuzijazam od strane predsjedništva KUD-a daju sjajne rezultate koji su prepoznati, ne samo na lokalnoj razini, nego puno šire. Dajete na van lijepu sliku naše zajednice, naše županije, ali i cijele države kad god predstavljate Hrvatsku na inozemnim smotrama i susretima. Uime Općine mogu reći da smo izrazito ponosni na vas i vaš rad, a posebno nas veseli što se pridružuju mlađe generacije. Tu smo, pratimo vas i dalje, što moralno, što financijski. Svi se veselimo novoj godini i onome što spremate – poručila je Kočet. 

Da KUD jako puno ulaže u očuvanje kulture, tradicije, ali i promociju Općine te Županije, smatra i predsjednik Općinskog vijeća Donje Voće Željko Žmegač. 

– Takvi rezultati često su zasluga malog broja ljudi, a u ovom slučaju moram istaknuti predsjednicu Galić koja ima ogromnu volju. Mi kao Općina, s načelnicom Kočet, imamo razumijevanje za upravo ovakve udruge i svu pomoć koja im je potrebna. Stvarno duboko vjerujem da ovo društvo ima dugu i svijetlu budućnost pre sobom – kazao je Žmegač. 

Skupštini je nazočila i zamjenica varaždinskog župana Anđelka Stričaka, Silvija Zagorec, koja je ostala ugodno iznenađena svime što je čula.

– Političar rijetko ostane bez teksta, ali ja sam ostala bez teksta. Jako puno se krećem među ljudima po cijeloj županiji, ali već dugo nisam čula toliko kvalitetnih projekata i posvećenosti izvornosti i čuvanju tradicije. Zaista ste premašili domicilne okvire djelatnosti KUD-a i postali ste svjedoci vremena. A tajna uspjeha je upravo u vama, u ljudima. Iako ste samozatajni i možda za vašu općinu nije čulo puno ljudi, zbog vaše marljivosti je konačno došlo vrijeme da se i to promijeni – poručila je Zagorec. 

Dodajmo i to da je KUD ovu priliku iskoristio te uručio poklone načelnici Kočet, predsjedniku Općinskog vijeća Žmegaču, plesnom koreografu KUD-a profesoru Damiru Vučiću i Udruzi ‘Barilček’ s kojom su ostvarili brojne ugodne suradnje. Skupštini su nazočili brojni gosti, suradnici i prijatelji KUD-a. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba