ZARA: Predstavljen rad za prošlu godinu, ravnateljica Barilar je zadovoljna

“Imamo ukupno 106 projekata vrijednijih od 77 milijuna eura, odobreno je njih 72 posto”

Objavljeno: 16.02.2024. zagorjeinternational

Ravnateljica Zagorske razvojne agencije (ZARA) Karolina Barilar danas je u Krapini predstavila rad ZARA-e u prošloj godini, a s njom je na konferenciji za medije bio i krapinsko – zagorski župan Željko Kolar.

– Kroz 2023. godinu pripremili smo 106 projekata, 110 smo ih imali u provedbi odnosno pratili provedbu, a sve to za 46 različitih korisnika. Najveći dio projekata odnosi se na Fond solidarnosti EU, gdje smo i dalje najveći broj projekata pripremali za tijela javne vlasti, a radi se o projektima vraćanja različite vrste infrastruktura. Posebice se radilo o prijevoznoj infrastrukturi u prvobitno stanje. Vrlo dobar pokazatelj je što je od ukupno 106 projekata vrijednosti veće od 77 milijuna eura njih 72 posto odobreno. Sto posto projekata nam uvijek prolazi administrativnu kontrolu, 18 njih je 31. prosinca bilo još u fazi evaluacije, dok je deset posto projekata koji nisu ostvarili financiranje u prošloj godini – kazala je Barilar.

Slijedi provedba daljnjih projekata

Kroz te projekte ostvareno je više od 39.000 metara kvadratnih kulturne infrastrukture, 48 kilometara novih cesta ili rekonstruiranih cesta, pet novih dječjih vrtića, na edukaciji je bilo 239 osoba, pri čemu i različite specijalizacije, tu je 25 projektno-tehničkih dokumentacija za različite vrste infrastruktura, 1703 metara kvadratnih nove ili rekonstruirane komunalne infrastrukture i više od 92.000 kvadratnih metara škola i sportskih površina za koje se očekuje realizacija u narednom razdoblju.

– Očekuje nas provedba daljnjih infrastrukturnih projekata koji su dijelom već ugovoreni, kao što je Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice i daljnji rad na pripremi projekata Zavoda za hitnu medicinu te cjelodnevnog boravka djece u školama i cjelokupne školske i sportske infrastrukture – zaključila je Barilar.

Kolar: Bitna je stalna dodatna edukacija

Župan Željko Kolar pohvalio je Zagorsku razvojnu agenciju koja ima niz sjajnih pojedinaca ogromnog znanja i iskustva u povlačenju iz europskih fondova.

– Bitno je da se ljudi stalno dodatno educiraju, svaki novi projekt je novi izazov i iz mjeseca u mjesec smo sve bolji i spremniji da se postavimo na bilo koji zadatak. Svaki projekt u našim planovima je izazov za koji sam siguran da ga možemo realizirati. Kao regionalni koordinator, razvojna agencija pokazala je da je lider u Hrvatskoj među razvojnim agencijama. Određene certifikate ima samo naša ZARA – istaknuo je župan Kolar te dodao da je ZARA bila ta koja je okupila druge razvojne agencije u razvojnom projektu Sjever.

– U ovoj godini očekuju nas još veći izazovi, projekt Stubičkih Toplica vrijedan 17,6 milijuna eura, ZEZ 9,2 milijuna eura, COKT gdje će sljedeći tjedan izaći javni poziv za izradu glavnog i izvedbenog projekta, tu je 18 škola koje pripremamo za jednosmjensku nastavu. Čekamo potvrde ministarstva na idejno rješenje, možemo se pohvaliti da smo dobili prvu odluku na idejno rješenje upravo za Centar za odgoj i obrazovanje za djecu s posebnim potrebama, imamo prihvatljivih troškova 88 posto za sportsku dvoranu i 58 posto za školu iz MPO, a tu će se još ministarstvo uključiti vlastitim sredstvima, 16 milijuna je ukupna investicija. Agenciju očekuje još velikih izazova u godinama pred nama jer smo u ogromnom investicijskom ciklusu – zaključio je Kolar.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba