Zagorske hitne službe na Strahinjčici testirale svoje nove Motorole

FOTO: Potres iznad Krapine zatočio devet planinara 

Objavljeno: 15.02.2024. zagorjeinternational

Svim planinarima draga Strahinjčica osim svoje prirodne ljepote važna je za žitelje Hrvatskog zagorja zbog komunikacijske tehnologije. Bez njezinih odašiljača, u hitnim slučajevima, u najboljem slučaju prebacujemo se na slovensku 112 službu, a u najgorem potpuno gubimo mogućnost razgovora na daljinu. 

Upravo zbog te činjenice, planinarska kuća na spomenutoj planini izabrana je za lokaciju današnje vježbe simulacije potresa u kojoj su se testirali uređaji Tetra koji jedini u scenariju prestanka komunikacija mogu i dalje dojavljivati bitne informacije između žurnih službi te time omogućuju daljnju koordinaciju i uspješno spašavanje.  

O kakvoj vježbi se radi rekao je ravnatelj Civilne zaštite Miro Klasiček koji je pritom naglasio kako se ona provodi nastavno na obilježavanje ‘Dana 112’. 

– Vježbi ‘Potres 2024. – simulacijskoj komunikacijskoj’ svrha je provjera osposobljenosti, kako djelatnika žurnih službi sustava Civilne zaštite vezano uz rukovanje sustavom Tetra, tako i provjera ispravnosti istog – kazao je ravnatelj Klasiček dodavši kako su se odazvali pripadnici žurnih službi, Hitne medicinske pomoći, Hrvatske gorske službe spašavanja, policije te vatrogasci. 

Ravnatelj je pojasnio da se u ovom slučaju dogodio potres. 

–  Urušio se krov te je ostalo zarobljeno nekoliko planinara u domu. Uz to što je došlo do urušavanja u samoj kući, došlo je do urušavanja puteva i drveća što ih je spriječilo u odlasku. Sada se putem Tetra uređaja šalje obavijest Županijskom centru koji dalje koordinira aktivnosti i postupanje – rekao je Klasiček uz napomenu kako će vježba i analiza pokazati potencijalne nedostatke i stvari koje se mogu poboljšati.  

Samoj vježbi prisustvovao je župan Željko Kolar koji, uz to što imenuje ravnateljstvo Civilne zaštite, prati kritične situacije koje se događaju te je još jednom čestitao službi 112 jer sve naše hitne službe svoj dan obilježavaju radno što je samo potvrda ozbiljnosti i profesionalnosti. 

– Prilikom ovakvih elementarnih nepogoda može doći do nestanka komunikacijskih veza, izgubi se signal, pokidaju se telefonske žive pa ostaje komunikacija samo preko Motorola. Zbog toga je izuzetno bitno imati uhodani protokol i službe takvoj vrsti komunikacije – kazao je župan. 

Uz to, istaknuo je kako se sve vježbe nastoje provesti u što realnijem okviru i protoku vremena koliko je pojedinim hitnim služba potrebno za dolazak na mjesto nesreće. 

– Maksimalno prilagodimo vježbu kako bi dobili analizu jer u pravoj nesreći neće biti 10 jedinica u 15 minuta na mjestu događaja već će doći jedna za 10 minuta, pa sljedeća za pet minuta. U tom trenutku treba se  snaći i napraviti dobru procjenu, pa onda komunikacijskim vezama dojaviti sljedećima koji stižu situaciju kako bi se pripremile ekipe – zaključio je župan. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba