Županija zabočkoj Hitnoj nabavila 152.000 eura vrijedno novo vozilo. S radom 1. ožujka kreće i tim T2

“Svi koji trebaju pružanje pomoći u Zaboku su izuzetno zadovoljni i imaju samo lijepe riječi za djelatnike”

Objavljeno: 14.02.2024. zagorjeinternational

Krapinsko – zagorska županija osigurala je 152.000 eura preko decentraliziranih sredstava i nabavila novo vozilo za Zavod za hitnu medicinu Krapinsko – zagorske županije, Ispostavu Zabok. Prilikom primopredaje novog vozila u srijedu ujedno je najavljen i početak rada tima T2 u Zaboku koji s radom kreće 1. ožujka. 

600.000 kilometara

Ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Krapinsko – zagorske županije Krešimir Božić, rekao je da je zabočki tim Hitne prešao 600.000 kilometara, što je jednako 15 puta oko ekvatora. 

– Što se tiče nekih brojki, da spomenem 33.300 poziva na broj 194 ili svaki četvrti stanovnik naše županije, 23.300 obrađenih pacijenata ili svaki pet stanovnik županije… Naša zabočka ispostava obradila je najveći broj pacijenata na terenu, 2400, kao i 800 pacijenata u našem prostoru za reanimaciju. Hvala svim zdravstvenim djelatnicima na mukotrpnom radu – kazao je Božić.

Ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba Bujević pohvalila je sve djelatnike i opremu. 

– Imamo moderne timove koji znaju raditi svoj posao, suvremenu opremu i dobro motivirane ljude koji o toj opremi brinu. Hvala županu Kolaru koji je sve ove godine puno ulagao u sustav hitne medicine, lijepo smo surađivali i nadam se da će se ta suradnja nastaviti. Što se tiče ravnatelja Božića, on je isto tako s nama od početka i zaista je trebalo puno usklađivanja i kompromisa da dođemo ovdje gdje smo danas. Što se tiče kvalitete vozila i opreme Hitne medicine Krapinsko – zagorske županije, ona je zaista na zavidnom nivou – kazala je Grba Bujević.

Zabočki gradonačelnik Ivan Hanžek ponosan je na gradske ‘hitnjake’.

– Veseli me da smo opet svjedoci unapređenja naše Hitne medicinske pomoći. Svi oni koji trebaju pružanje pomoći u Zaboku su izuzetno zadovoljni i imaju samo lijepe riječi za medicinske djelatnike. Hvala svim djelatnicima i ravnatelju Božiću – poručio je Hanžek.

Najčešći pozivi 

Doktorica Tima 1 Ivona Adamović otkrila je s kakvim se problemima građani najčešće obraćaju.

– Najčešće zovu Hitnu zbog bolova u prsima, trbuhu ili zbog traumi. Upravo te traume su neke od češćih, a ujedno i težih intervencija kod nas. Isto tako, bližnji zovu za osobe koje ostanu bez svijesti tako da često imamo i reanimacije – rekla je doktorica, i dodala da pacijenti znaju biti i agresivni: 

– Susrećemo se s verbalnim, pa čak i fizičkim nasiljem, prijetnjama i tu nam pomaže policija. Kod agresivnih pacijenata često trebamo njihovu intervenciju – dodaje Adamović. 

Tim 2 će, naglašava doktorica, puno olakšati posao.

– S obzirom na to da je kod nas doista puno intervencija, T2 tim će nam dodatno olakšati posao, pogotovo u dnevnim smjenama gdje imamo puno prometnih nesreća jer mi pokrivao i dio autoceste, stare zagorske magistrale, tako da posla ima – rekla je liječnica te pojasnila koja je razlika između T1 i T2 timova:

– U T1 timu sudjeluju doktori medicine, medicinska sestra ili tehničar te vozač, dok T2 tim čine dva tehničara ili dvije sestre, a druga razlika je u tome što T1 tim može liječiti na terenu, ići u kućne posjete, davati terapije, dok T2 tim zbrinjava pacijente dok dođu do bolnice – pojasnila je Adamović. 

Još šest vozila

Župan Željko Kolar najavio je nove investicije.

– Županija je još 2017. godine donijela odluku da Tim 2 iz Konjščine i Klanjca za noć i vikende pretvorimo u Tim 1, bili smo nezadovoljni pokrivenošću mrežom Hitne. Prošlu godinu završili smo s 3.408.000 eura, imamo 13 novih automobila i hvala svima koji su u tome sudjelovali, a sljedeće godine nabavit ćemo šest novih automobila i imati jedan od najmlađih voznih parkova u Hrvatskoj. Osim vaših pacijenata, čuvajte i sami sebe i pazite se – poručio je na kraju Kolar timovima.  

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba