Uskoro nova pravila za vozače

Oduzimanje vozačke u jednoj zemlji vrijedit će za cijelu EU

Objavljeno: 13.02.2024. zagorjeinternational

Zastupnici Europskog parlamenta složili su se oko toga da bi se oduzimanje vozačke dozvole u jednoj zemlji EU trebalo primjenjivati u cijeloj Europskoj uniji, a kako bi se osiguralo da se relevantna sankcija primjenjuje u svim državama EU-a, predložena nova pravila zahtijevat će da se ova odluka proslijedi državi Europske unije koja je izdala vozačku dozvolu, objavio je parlament, prenosi Poslovni dnevnik

Trenutačno pravilo glasi: u većini slučajeva zabrana vožnje vrijedi samo u zemlji u kojoj je počinjen prekršaj i nema nikakvih posljedica za vožnju u drugim zemljama EU – čak ni u onoj koja je izdala vozačku dozvolu. 

Kako bi se osiguralo da se relevantna sankcija primjenjuje u svim državama EU-a, predložena nova pravila zahtijevat će da se ova odluka proslijedi državi Europske unije, koja je izdala vozačku dozvolu, objavio je Parlament. 

Na popis težih prometnih prekršaja, smatraju zastupnici, treba dodati i vožnju bez važeće vozačke dozvole. Time bi se taj prekršaj izjednačio s vožnjom u alkoholiziranom stanju ili izazivanjem prometne nesreće sa smrtnim ishodom, što bi rezultiralo i razmjenom informacija o oduzimanju vozačke dozvole, izvijestio je Hrvatski autoklub.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba