LJUBAVNA STATISTIKA UOČI DANA ZALJUBLJENIH: Ima li mjesto stanovanja utjecaja na sklapanje braka?

U KZŽ se sklapaju 4,5 braka na 1000 stanovnika, a u RH na 1000 brakova ima čak 266 razvoda

Objavljeno: 12.02.2024. zagorjeinternational

Kad su shvatili da se Svjetski dan braka obilježava samo četiri dana prije Valentinova, odluka je bila jednostavna – proučiti podatke o stanovništvu i saznati kakve su bračne odluke donosili stanovnici Hrvatske, donosi Državni zavod za statistiku.

Sudbonosno ”Da” u tridesetim

– Posljednja raspoloživa godina za koju smo mogli detaljnije promatrati podatke, pa ih time i vama prikazati, bila je 2022. godina. Nismo donosili zaključke o navikama Hrvata, ali dostupan poveći set podataka iz statistike stanovništva ipak nas je potakao na razmišljanje. U 2022. godini ukupno su sklopljena 18.074 braka, a za 87,7 posto ženika i 87,8 posto nevjesta to je bio prvi brak. Kako se već godinama ističe, parovi se sve kasnije odlučuju na brak, što potvrđuju i podaci za 2022. godinu, kad je prosječna starost ženika pri sklapanju prvog braka bila 31,7, a nevjeste 29,3 godine – piše DZS.

– Iako se ljubav ne može izjednačiti s brakom te je jasno da ljubavna veza može biti itekako jaka i trajati dugo godina i ”bez papira”, promatrajući podatke na razini županija, zapitali smo se ima li geografski položaj veze s ljubavlju? Bila riječ o krajevima Hrvatske koji su skloniji tradiciji, a brak se nerijetko smatra tradicionalnom formom, ili utjecaju okružja, u pojedinim županijama brak je učestalija forma zajednice. Stopa sklopljenih brakova na 1000 stanovnika na razini RH bila je 4,7, najviša u Vukovarsko-srijemskoj (6,0), a najniža u Istarskoj županiji (3,4) – prenosi DZS.

Regionalne razlike vidljive su i što se tiče oblika braka. Na razini Hrvatske 50,6 posto sklopljenih brakova u 2022. bili su vjerski, a 49,4 posto građanski. Najveći udio vjerskih brakova bio je u Ličko-senjskoj (63,0%), a najmanji u Istarskoj županiji (38,1%).

Prosječno 15,3 godine

Nažalost, ne tako rijetko, bračna zajednica ima rok trajanja. U 2022. godine zabilježeno je 4808 razvoda. Na 1000 sklopljenih brakova razvedeno ih je 266,0. Najmanje razvoda na 1000 sklopljenih brakova imala je Šibensko-kninska (103,3), a najviše Karlovačka županija (455,8).

Za malo ljubavnih skeptičara tu je i još jedan podatak – prosječno trajanje brakova razvedenih u 2022. godine bilo je 15,3 godine, što bi optimiste navelo na zaključak da bračnoj zajednici ipak treba dati priliku.

Imajući Valentinovo na umu, pregledana je i u statistika iz Popisa 2021. godine, koja pokazuje da neki stanovnici Hrvatske ljubav i privrženost nose u imenu.

– Na kraju ovog pregleda, mi vam možemo poručiti da, bez obzira na to bilježili mi vaše etape ljubavi ili ne, volite se cijele godine! Sretan Svjetski dan braka i nadolazeći Dan zaljubljenih! – poručuju iz Državnog zavoda za statistiku.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba