NENO alarm: Hrvatska policija ga je koristila po prvi puta - evo o čemu se radi

Na području Zagreba nestala djevojčica, srećom ubrzo je pronađena

Objavljeno: 11.02.2024. zagorjeinternational

Na području Zagreba u subotu je nestala maloljetna curica, a policija je u potrazi za njom po prvi put aktivirala NENO alarm. Curicu su u međuvremenu pronašli, donosi 24sata.

NENO je kratica za Nacionalnu evidenciju nestalih osoba, a alarm se građanima aktivira putem društvenih mreža.

Dodatna vrijednost

Iz MUP-a su objasnili da je NENO alarm zapravo dodana vrijednost već postojećim alatima traganja za nestalom djecom i aktivirat će se iznimno samo kod visokorizičnih ili dugotrajnih nestanaka kod kojih postoji dodatna zabrinutost zbog moguće viktimizacije.
 
U Hrvatskoj se, srećom, većina nestanaka djece odnosi se na kratkotrajne bjegove zbog neposluha ili avanturizma te do ovog slučaja nije bilo visokorizičnih slučajeva nestanaka djece u kojima bi se izdao NENO Alarm. Dakle, NENO Alarm se ne koristi u svim slučajevima nestale djece, djece koja su pobjegla od kuće ili ustanove te situacijama vezanim uz skrbništvo.

Naime, NENO Alarm se izdaje kada postoje saznanja koja upućuju na opravdanu bojazan da je nestalo dijete oteto i/ili je neposredno ugrožen djetetov život i zdravlje ili da je izloženo teškoj viktimizaciji.

Kriteriji

Prije aktivacije NENO Alarma trebaju biti ispunjeni sljedeći kriteriji; da postoji razlog za vjerovati da je nestala osoba mlađa od 18 godina, da postoji razlog za vjerovati da nestalom djetetu prijeti ozbiljna opasnost po njegov život i zdravlje ili je izloženo teškoj viktimizaciji, da postoji razlog za vjerovati da bi izdavanje NENO Alarma pomoglo u pronalasku djeteta s obzirom na sve relevantne okolnosti, da uključujući postoji li dovoljno opisnih informacija o okolnostima nestanka (npr. opis odjeće, fotografije, opis vozila u kojem je dijete, da je zadnji put viđeno, itd.), te koliko je vremena prošlo od kad je dijete zadnji put viđeno i od kad je prijavljen njegov nestanak.

Napomenuli su da je upotreba ovog sustava izuzetno rijetka i da treba biti ograničena isključivo na najteže slučajeve nestanaka djece. SRUUK (Sustav za rano upozoravanje i upravljanje krizama) služi drugoj svrsi – kako bi naši građani, kao i građani drugih zemalja koji trenutno borave na području RH, putem mobilnih uređaja, bili pravovremeno obaviješteni o opasnostima koje prijete i mjerama koje je potrebno poduzeti za smanjenje ljudskih žrtava i materijalnih šteta. Korištenje SRUUK-a radi slanja alarma o nestanku djeteta bilo bi suprotno Pravilniku o postupku ranog upozoravanja stanovništva (NN 91/2023). 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba