Sudski vještak objasnio kako je došlo do ‘Di si lipa’ i ‘Di si radosti’ unatoč enkripciji

“Policija i sigurnosni sustav imaju zakonsku ovlast i alate saznati što komuniciraju i s kim” 

Objavljeno: 09.02.2024. zagorjeinternational

Dopisivanje u slučaju Turudić – ex-Rimac, s kojim se ovih dana dobar dio Hrvatske ‘zabavlja’, ponovno je aktualizirao pitanje sigurnosti komunikacije porukama. U brojnim komentarima postavlja se pitanje tko je njihove poruke ‘presreo’, a ne manjka ni ‘znalaca’ koji tvrde kako se sve čuva na serverima telekoma gdje do svačijih poruka može tko hoće, piše Glas Podravine

Nema potpune sigurnosti, pojasnio je Đuro Lubura, sudski vještak za telekomunikacije, gostujući u emisiji Hrvatskog radija “U mreži Prvog”, prenosi HRT. 

– Neću baš previše toga reći, neću otkrivati ono s čime raspolažu policija i sigurnosne službe, ali vrlo načelno da je gospođa Pleslić, tadašnja Rimac, imala uključene poruke koje se samo uništavaju na servisima poput WhatsAppa, Vibera i sl. značajno bi otežala posao istražiteljima. Međutim oni imaju mogućnost pronaći te poruke u određenim okolnostima čak i kad su obrisane. Ne samo te poruke, nego i sve druge sadržaje, SMS-ove, dokumente, glasovne poruke, fotografije – kazao je Lubora. 

Puno ljudi misli kako telekom operatori ili davatelji takvih usluga čuvaju poruke i da ih je moguće na takav način pronaći, no Lubura ističe kako to nije točno. 

– Hrvatsko pravo, europsko pravo, ono jasno govori da niti telekom operatori, niti bilo koji drugi davatelji komunikacijskih usluga ne smiju zadržavati komunikaciju, osim kad je to naloženo sudskim nalogom. Ovdje je situacija takva da se do tih komunikacija došlo na način da se pretražio mobitel tada uhićene Josipe Rimac i tamo su pronađene te poruke. Da u mobitelu nije bilo takvih poruka, istražitelji nikad do njih ne bi došli – dodao je Lubura. 

Jesu li sve aplikacije danas podjednako sigurne odnosno nesigurne? 

– Svi ti servisi poput WhatsAppa, Vibera, Telegrama itd. imaju enkripciju od jednog do drugog mobitela, end-to-end enkripciju i one su sigurnije nego obični SMS. Netko tko nije ovlašten će teško presresti te poruke, pa utoliko jesu sigurnije. Međutim i policija i sigurnosni sustav imaju zakonsku ovlast i alate kako mogu ispuniti ono što im je dato u zadatak, a to je da za ljude za koje je sud izdao nalog, saznaju što komuniciraju i s kim – kazao je sudski vještak za telekomunikacije. 

Lubura je pojasnio što smatra problematičnim u cijelom slučaju s objavom prepiske između Rimac i Turudića. 

– Te poruke, koje su pronađene pretragom mobitela tadašnje gospođe Rimac, policija i državno odvjetništvo imali su radi izvida u konkretnim kaznenim djelima. Dio tih poruka je inkriminirajući i on se nalazi u sudskim predmetima, ali dio tih poruka nikad nije trebao biti dostupan nikome, jer se radi o porukama koje nisu relevantne – naglasio je. 

Sudski vještak smatra da treba bolje urediti što se s takvim sadržajima događa nakon što budu pronađeni u bilo kakvom postupku, a koji nisu relevantni za kaznena djela. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba