VAŽNO UPOZORENJE POLICIJE!

Građani primaju pozive u kojima se napadač predstavlja kao policija. Mogu vam ukrasti osobne podatke

Objavljeno: 09.02.2024. zagorjeinternational

Nacionalni CERT zamijetio je nove pokušaje prijevare u kojima prevaranti putem telefonskog poziva uvjeravaju građane da im je osobna iskaznica korištena u kriminalnim radnjama. 

Prilikom dolaznog poziva prikazuje se hrvatski broj, a osobe komuniciraju na engleskom jeziku.

– Građani javljaju kako su zaprimili pozive koji započinju automatiziranom porukom “your ID has been used in criminal activity and there is active arrest warrant, press 1 to talk to an agent“ – kažu iz policije.

Prevaranti građane uvjeravaju da im je kompromitirana ili istekla osoba iskaznica te ih usmjeravaju na javljanje jednom od “operatera/agenata”. Nakon što se pritisne broj 1, javlja se osoba koja se na engleskom jeziku predstavlja kao zaposlenik hrvatske policije.

– Ovakav tip prevare se koristi za krađu osobnih podataka, a potencijalno i krađu financijskih sredstava – upozoravaju iz PU KZ.

Policija je poslala i savjete za građane kako prepoznati da je riječ o prijevari.

– Hrvatska policija s Vama neće započeti razgovor automatiziranom porukom na engleskom jeziku. Prekinite komunikaciju čim prepoznate prijevaru. Ne dijelite osobne podatke s nepoznatim osobama. Ne fotografirajte osobne dokumente i ne šaljite ih nepoznatim osobama. Ne uplaćujte novac nepoznatim osobama za sumnjive usluge ili ucjene. Prijavite pokušaj prijevare i podijelite informaciju s drugima kako oni ne bi postali žrtve – poručili su. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba