Popela se u japankama na mramorni podest visok pola metra, a onda…

Čistačica pala dok je čistila Ministarstvo. Dobit će 53.000 eura

Objavljeno: 05.02.2024. zagorjeinternational

Prošlog je tjedna donesena presuda prema kojoj će jedna čistačica postati ‘bogatija’ za 53.000 eura. Naime, pala je dok je skidala paučinu u hodniku Ministarstva gospodarstva u Vukovarskoj ulici u Zagrebu i pritom se teško ozlijedila. 

Bilo je vruće

Žena je skidala paučinu s podesta visokog oko pola metra i širokog 80-ak centimetara, no na njega se popela u japankama jer je bilo vruće. Naime, nesreća se dogodila u kolovozu.

– Zadnje čega se sjećam je da sam se popela na podest i nakon toga se više ničega ne sjećam. Prije toga sam pokušala produžiti teleskopsku dršku koju smo imali za čišćenje, ali nije se dala. Ljestve nismo imali, niti smo ih mogle zadužiti – rekla je. 

Medicinski vještak je utvrdio da je žena u padu zadobila višestruke prijelome kostiju kao i nagnječenje mozga uz subduralno i subarahnoidalno krvarenje. Dugo se liječila, a kao posljedica oštećenja mozga dijagnosticirana joj je posttraumatska epilepsija, piše Danica.hr.

Također, psihijatar joj je postavio dijagnozu organskog afektivnog poremećaja, organskog anksioznog poremećaja, organskog kognitivnog poremećaja kao i posttraumatskog stresnog poremećaja.

Tvrtka za koju je žena radila branila se da je do pada došlo isključivo njezinom radnjom i krivnjom jer joj je na raspolaganju bio i teleskopski štap čija se drška proteže do 3,50 metra i kojim je mogla očistiti gornje dijelove prostorije, no ona ga nije koristila već se samovoljno u japankama popela na mramorni podest koji je inače sklizak. Isto tako, tvrdili su da je na raspolaganju imala ljestve koje je također odlučila ne koristiti. 

Nema dokaza

Sutkinja je pak naglasila kako poslodavac nije uspio dokazati da je teleskopski štap bio ispravan, te da je ona doista imala ljestve.

– Utvrđeno je da je radila u vlastitoj obući, u japankama, i nije imala radnu obuću, što može biti uzrok poskliznuća i pada. Navod tvrtke da je svakom prosječnom čovjeku trebalo biti poznato da se u japankama ne bi smio penjati na glatki mramor sud smatra neosnovanim kraj činjenice da joj kao poslodavac nije osigurao obuću koju joj je bio dužan osigurati – stoji u presudi.

Čistačici je dosuđeno 24.300 eura odštete, oko 9300 eura izgubljene dobiti jer otad nije radila te 19.200 eura troškova postupka. Ukupno blizu 53.000 eura. Presuda je nepravomoćna i tvrtka se na nju može žaliti.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba