I dalje se mulja

Porezna u više od polovice nadzora fiskalizacije utvrdila nepravilnosti

Objavljeno: 03.02.2024. zagorjeinternational

Trgovine, kafići, restorani, frizerski saloni i drugi već su 11 godina obvezni izdavati fiskalne račune, ali čini se da mnogi još uvijek nastoje pobjeći sustavu fiskalizacije, a samim time i plaćanju PDV-a, prenosi eMeđimurje

Kako je izvijestilo Ministarstvo financija na svom Portalu porezne konkurentnosti, lani su službenici Porezne uprave obavili 7416 nadzora fiskalizacije, a nepravilnosti su utvrđene u 4157 nadzora. To znači da su u 56 posto nadzora službenici uočili nepravilnosti, odnosno, u svakom drugom kafiću, restoranu, frizerskom salonu, trgovini ili pekarnici u koju su ušli. 

Čini se da obveznici i dalje najviše nastoje izbjeći plaćanje PDV-a, pa ne izdaju račune. 

– Utvrđene nepravilnosti se najčešće odnose na: neizdavanje odnosno nefiskaliziranje računa i neevidentiranje cjelokupnog prometa, nepotpune i netočne podatke o poslovnim prostorima, nefiskaliziranje izdanih računa u zakonskom roku – navodi Ministarstvo financija na svom portalu, piše Telegram

Otkrivaju i da su uručili 2309 prekršajnih naloga te izrekli ukupno 2,65 milijuna eura novčanih kazni. Ti su nadzori na kraju rezultirali i sa 180 kaznenih prijava koje se odnose na 331 osobu i 281 kazneno djelo.  

Ako su poreznici u nadzor išli nasumično onda bi se moglo govoriti i o tome da su lani provedeni nadzori dobar uzorak da se zaključi kako poduzetnici u poslovanju s gotovinom još uvijek u značajnom broju nastoje zaobići pravila sustava fiskalizacije koji je lani zabilježio račune u vrijednosti od 40 milijardi eura. Ipak, lako je moguće i da je udio nadzora u kojem su uočene nepravilnosti tako velik jer su poreznici ciljano išli kod onih koji su već pokazali da su skloni kršiti zakon.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba