FOTO: Održano puntanje kmetova u Gornjoj Stubici. Novi Gubec poručio:

“Kmeti su rekli da im je dosta. Svaki se z svojega sela spustil, pribrali su vojsku i odlučili ‘Gotovo je, nema nazaj’”

Objavljeno: 03.02.2024. VH

Kod Gupčeve lipe u Gornjoj Stubici održano je tradicionalno puntanje kmetova, što označava uvod u spektakularnu “Bitku kod Stubice“, koja će se po 16. puta održati iduće subote, 10. veljače kod dvorca Stubički Golubovec u Donjoj Stubici.

– Danas ste svjedočili početku bune, kad su kmeti rekli da im je dosta, da ne mogu više trpiti. Svaki se z svojega sela spustil, pribrali su svoju vojsku i odlučili ‘Gotovo je, nema nazaj, idemo do kraja’ – opisao je današnje događanje Igor Frajtag koji ulogu Matije Gupca ove godine igra po prvi puta. 

Ponosan je što je baš on novi Matija Gubec i nada se da će opravdati očekivanja.

– Nadam se da ćemo sve zajedno dići na višu razinu. Danas smo vidjeli da su kmetovi odlični, a idućeg tjedna ćemo vidjeti. Prema ovome danas, bilo bude odlično i nadamo se da se buju spustili kmeti z svih bregov iz okolice – rekao je Frajtag, inače jedan od osnivača Družbe vitezova zlatnog kaleža koja već 16. godinu uprizoruje bunu u stubičkom kraju.

Gradonačelnik Donje Stubice Nikola Gospočić najavio je spektakl iduće subote.

– Bit će odlično. Čak ni mi sami ne znamo kakva spektakl možemo očekivati od naše Družbe vitezova zlatnog kaleža, ali znamo da će biti sjajno. Vjerujem da će bitka biti vjerodostojna, kao i svake godine, ali najavljeno je da će biti nekih novina i dodatnih atrakcija. Nadamo se da ćemo svim našim gostima koji nas toga dana posjete, pružiti nezaboravni doživljaj – rekao je Gospočić.

Kao i svake godine, održat će se srednjovjekovni sajam, razni koncerti u večernjim satima tako da svi koji se idućeg vikenda zapute u stubički kraj, imaju što raditi tijekom cijelog dana. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba