Ministar gospodarstva zadovoljan trendovima

HABIJAN: “Inflacija bilježi daljnje usporavanje – ovo su vrlo dobre vijesti”

Objavljeno: 02.02.2024. zagorjeinternational

Inflacija u eurozoni blago je oslabila u siječnju, a Hrvatska se svrstala uz Estoniju s najsnažnijim rastom potrošačkih cijena, znatno većim od prosjeka, pokazali su u četvrtak izračuni Eurostata, piše Telegram.  

U siječnju je godišnja stopa inflacije u eurozoni, mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP), iznosila 2,8 posto, izračunali su statističari. U prosincu iznosila je 2,9 posto, pokazuju podaci, što znači da je rast cijena tek neznatno usporio na početku nove godine, prenosi Varaždinski

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan izjavio je da je daljnje usporavanje inflacije u siječnju posljedica konzistentne politike Vlade, podsjetivši i na procjene Europske komisije po kojima bi inflacija u Hrvatskoj u 2024. trebala biti među najnižima u Europskoj uniji. 

– Inflacija bilježi daljnji trend usporavanja na godišnjoj razini, a na mjesečnoj trend pada, prema tome, mislim da su ovo vrlo dobre vijesti – izjavio je Habijan u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja. 

Usporavanje inflacije, rekao je, posljedica je i konzistentne politike Vlade, putem i paketa pomoći građanima i gospodarstvu, uključujući i ograničavanje cijena struja, plina i goriva. Da je ta politika ispravna i dobra, ustvrdio je Habijan, pokazuje i ’14 mjeseci uzastopnog pada’ stope inflacije. 

U usporedbi s članicama eurozone, istaknuo je Habijan, pad inflacije na mjesečnoj razini od 0,3 posto je veći nego u deset članica eurozone. 

– Ako se pak podaci za Hrvatsku usporede s državama članicama EU-a koje nisu u eurozoni, onda je stopa inflacije u tim državama, poput Bugarske, Rumunjske, Mađarske, Poljske i Češke, puno viša – izjavio je Habijan. 

Upitan o očekivanjima o kretanju inflacije s obzirom na nadolazeću turističku sezonu, Habijan je rekao da vjeruje u projekcije Europske komisije, koja zasigurno uzima u obzir i činjenicu povećane potrošnje u turističkoj sezoni. 

Naime, prema tim procjenama, inflacija u Hrvatskoj u 2024. će iznositi oko 2,4 posto, što je treća najniža procijenjena stopa za zemlje Unije, istaknuo je ministar. Unatoč povoljnijim inflatornim trendovima, Habijan je rekao da za sada ostaju na snazi limiti na cijene trideset proizvoda koje je odredila Vlada. 

Izvijestio je i da, prema podacima tri trgovačka lanca koji dostavljaju podatke ministarstvu, zaključno s jučerašnjim danom osnovna potrošačka košarica bilježila prosječni pad cijena od 8,5 do 3,3 posto.  

– Prema aplikaciji koja prati kretanje cijena za oko 2300 proizvoda, za njih 60 posto se cijena ili snizila ili zadržala na istoj razini – naveo je Habijan. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba