"Haljinom kao simbolom žena i crvenom bojom kao bojom života, zdravlja, ali i upozorenja, posebno se želi skrenuti pažnja ženama na važnost preventivnih kontrolnih pregleda"

DAN CRVENIH HALJINA: “Haljina je simbol žena, a crvena boja simbol života. Nađite vremena za svoje zdravlje”

Objavljeno: 02.02.2024. zagorjeinternational

Danas je u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju u Krapinskim Toplicama obilježen Dan crvenih haljina, kako bi se podigla svijest žena o važnosti prevencije moždanog udara.

Tu je kampanju pokrenulo Američko kardiološko društvo 2004. godine te se pod sloganom Go red for women (Idi crveno za žene) obilježava u pedesetak zemalja diljem svijeta. Simbol kampanje je crvena haljina, kao univerzalna slika žene i crvena kao boja zdravlja, života i živosti, ali i upozorenja. Kampanja ‘Dan crvenih haljina’ u Hrvatskoj se održava od 2019. i to prvog petka u veljači.

Kampanji se pridružila i Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice. U predvorju bolnice bilo je omogućeno besplatno mjerenje tlaka, šećera i masnoća u krvi uz izračun rizika za razvoj moždanog udara.

Načelnica Krapinskih Toplica: Pozivam sve žene da provjeravaju svoje zdravlje

Načelnica Krapinskih Toplica Gordana Jureković naglasila je da je zdravlje na prvom mjestu.

– Naši mještani su posebno svjesni kakve sve posljedice moždani udar, ali i općenito nebriga za zdravlje krvožilnog sustava može donijeti, i nažalost, trajno ostaviti. Haljinom kao simbolom žena i crvenom bojom kao bojom života, zdravlja, ali i upozorenja, posebno se želi skrenuti pažnja ženama na važnost preventivnih kontrolnih pregleda, barem krvne slike i tlaka, kako bi se rizik od moždanog udara na vrijeme utvrdio i tako prevenirao. Ovim putem i ja pozivam sve žene da, unatoč brojnim obavezama za koje sam svjesna da ih imaju, nađu vremena za kontrolu svog zdravstvenog stanja. Ipak nam zdravlje svima mora biti na prvom mjestu – poručila je načelnica Jureković.

Ravnatelj bolnice Danijel Javorić Barić smatra da je ova javnozdravstvena akcija izrazito bitna iz više aspekata.

– Sve te akcije imaju u sebi preventivnu notu, gdje kroz djelovanje u javnosti svi postaju svjesni kako se ne radi dovoljno na preventivi, već se o takvim problemima razgovara tek kad se dogode. Istraživanja pokazuju da se velik dio toga može spriječiti. Drugi bitan aspekt u ovoj javnozdravstvenoj akciji je da je prvenstveno usmjerena prema ženama, i to je naročito izraženo kod moždanog udara, jer svi smo skupa svjesni da naše supruge, majke i bake prvenstveno vode brigu o svima nama, a sebe uvijek stave sa strane. Zato je bitno na ovaj način pokazati da je brigu o zdravlju potrebno preuzeti u svoje ruke i mi se nadamo da ćemo današnjom akcijom i kasnijim predavanjem pomoći i biti jedan mali kotačić u tom sustavu – rekao je ravnatelj Javorić Barić.

Postoje specifični uzroci moždanog udara kod žena

Neurolog Ivan Dubroja istaknuo je kako bolnica već šestu godinu sudjeluje u ovoj javnozdravstvenoj akciji.

– Ove godine imamo i mjerenje tlaka, šećera i masnoća u krvi te nudimo izračun rizika od nastanka moždanog udara, koji pacijenti mogu ispuniti i uvjeriti se sami imaju li ili nemaju kakav rizik od moždanog udara. Predviđena su i dva predavanja, gdje ćemo malo više pozornosti posvetiti čimbenicima rizika za razvoj moždanog udara kod žena, koji se ponešto razlikuju od onih kod muškaraca, a posebno ćemo govoriti o čimbenicima rizika moždanog udara koji su specifični samo za žene, a to su trudnoća, uzimanje kontracepcije i korištenje hormonske terapije – kazao je doktor Dubroja.

Akciju je podržala i Martina Gregurović Šanjug, pročelnica županijskog Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu politiku, branitelje, civilno društvo i mlade.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba