Nepresušno bogatstvo bednjanskog kraja

NE PROPUSTITE: Večeras se na HRT-u prikazuje dokumentarac “Žene nose svijet”

Objavljeno: 01.02.2024. zagorjeinternational

Film “Žene nose svijet” dio je istoimenog izložbenog projekta, a inspiriran je fotografijama američke fotografkinje Lekhe Singh. Premijerno je prikazan krajem listopada u Dvoru Trakošćan, a svi koji tada niste imali priliku pogledati ga, moći ćete to večeras na HRT-u 3 u 23.20 sati.

Film kroz motiv prenošenja tereta ukazuje na težak položaj žena i njihovu veliku odgovornost u nekadašnjoj ruralnoj zajednici, a to su vjerno prikazale članice KUD-a ‘Josip Genc’ iz Bednje. One njeguju dio te baštine i u filmu, na specifičnom bednjanskom govoru, “pe bednjujnski“, prikazuju i govore o svakodnevnom napornom radu žena u polju i okućnici s osvrtom na razne oblike nošenja tereta.

Inače, film je snimljen na lokacijama u okolici Trakošćana, u originalnom ambijentalnom okruženju, slikovitom predjelu koji osim prirodnih vrijednosti ima dobro očuvanu narodnu baštinu, prvenstveno bednjanski govor, tradicijsku gradnju, nošnju i običaje. 

Snimatelj i montažer je Saša Petrić, a film je nastao prema scenariju Ivana Mravlinčića te je realiziran u suradnji Dvora Trakošćan, KUD-a ‘Josip Genc’ iz Bednje i Tvornice kadrova. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba