Edukativan kamp Društva "Naša djeca" u Tuheljskim Toplicama okupio 70 mladih sudionika iz svih krajeva Hrvatske

“Imali su prilike razvijati svoje Naj-projekte na kojima ćemo nastaviti raditi u suradnji s donositeljima odluka te drugom djecom u našoj zajednici”

Objavljeno: 01.02.2024. zagorjeinternational

Proteklog vikenda predstavnici Dječjeg gradskog vijeća i Dječjeg foruma DND-a Zabok Sara Premerl Peštaj, Jakov Marković i Helena Ban s voditeljicom Jasenkom Borovčak sudjelovali su na edukativnom kampu u Tuheljskim Toplicama u okviru projekta “Utjecaj, a ne ukras” Saveza društava “Naša djeca“ Hrvatske. Na kampu su predstavili potrebe djece u Zaboku i sudjelovali u interaktivnim radionicama na temu ostvarivanja dječjih prava i participacije i izrade Naj-projekata kojim će zajedno djeca i odrasli donijeti pozitivne promjene u lokalnim zajednicama.  

Istraživanja pokazuju da se u posljednjih 15 godina povećalo znanje djece i mladih o dječjim pravima u Hrvatskoj, te obje skupine bolje ocjenjuju mogućnosti za sudjelovanje, no, svoju participaciju u školi, na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini i dalje doživljavaju kao nedostatnu i nedovoljno učinkovitu: tek petina mladih smatra da odgovorne osobe na lokalnoj razini uzimaju u obzir njihovo mišljenje kada donose odluke o mladima, dok je taj udio kod djece 50 posto. 

Uz Zabok na kampu se okupilo 70 sudionica i sudionika iz različitih gradova i općina diljem Hrvatske: Bedekovčina, Čakovec, Dubrovnik, Koprivnica, Križevci, Lovran, Mali Lošinj, Nova Gradiška, Osijek, Opatija, Pregrada, Ravna Gora, Samobor, Sv. Nedelja, Tuhelj, Varaždin, Velika Gorica, Vinkovci i Virje te je posebno važna međusobna razmjena iskustava, nova poznanstva i prijateljstva i buduća suradnja djece i voditelja iz cijele Hrvatske. 

– Sara, Jakov i Helena imali su prilike s ostalim sudionicima razviti svoje Naj-projekte na kojima ćemo nastaviti raditi u suradnji s donositeljima odluka te drugom djecom i mladima u našoj zajednici – zaključila je voditeljica Dječjeg gradskog vijeća i tajnica DND-a Zabok Jasenka Borovčak. 

Projekt “Utjecaj, a ne ukras“ provodi Savez društava “Naša djeca“ Hrvatske u suradnji s Hrvatskom zajednicom županija, uz financijsku podršku Europske unije i Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske. Projekt pridonosi širenju znanja i mogućnosti za sudjelovanje djece i mladih u gradovima i općinama širom zemlje te podržava donositelje odluka u jačanju vještina za sudjelovanje djece u odlučivanju. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba