‘Spektakl koji se ne propušta’

BUNA TRAJE! Ove subote slijedi puntanje kmetova, a iduće konačno i povijesna ‘Bitka kod Stubice’

Objavljeno: 01.02.2024. zagorjeinternational

Povijesna bitka koja je “pokazala šake” vlasteli prije 451 godinu, ove godine slavi 16 godina održavanja, gdje će ponovno na tisuće posjetitelja imati priliku vidjeti oživljenu Seljačku bunu – Bitku kod Stubice između kmetova, predvođenim Matijom Gupcem, protiv zloglasnog Franje Tahija i njegove vojske. Jedinstvena i narodu posebna bitka, rekonstruirana je od strane Družbe vitezova Zlatnog Kaleža, a zajedno s TZ područja Gupčevog kraja, Gradom Donja Stubica i partnerima, priprema spektakl kakvog svi zajedno očekujemo.

Ove subote, 3. veljače, najprije slijedi puntanje kmetova. Program kreće u Hižakovcu gdje će se u 12 sati prikazivati život Matije Gupca u rodnoj kući Matije Gupca u organizaciji Družbe vitezova zlatnog kaleža. Potom se kreće prema Gupčevoj lipi u Gornju Stubicu gdje će se u 14 sati očekuje dolazak pobunjenih kmetova, naoružavanje i obučavanje za bitku, pripremanje Bune i pučko veselje uz gastro ponudu. Prije njihovog dolaska, okupljene će od 13 sati tamo zabavljati TS ‘Pet za pet’. 

Bitka nad bitkama, realan prikaz najveće borbe hrvatskog seljaka za pravicu, održat će se 10. veljače na bojnom polju, gdje će nekoliko stotina statista i sudionika, prikazati publici rekonstrukciju Seljačke bune iz davne 1573. godine koja je obilježila hrvatsku prošlost. Zbog toga ni ne čudi da ovu manifestaciju posjeti i 20.000 posjetitelja iz svih krajeva Hrvatske i susjednih zemalja.

Uz spektakularnu ‘Bitku kod Stubice’, posjetitelje očekuje srednjovjekovni sajam, bogata gastro ponuda i glazbeni program.

Sve detalje programa donosimo u nastavku. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba