Odličan rezultat za jednu od manjih općina

INDEKS RAZVIJENOSTI: Općina Radoboj prešla iz pete u šestu skupinu

Objavljeno: 31.01.2024. zagorjeinternational

Prema novom indeksu razvijenosti, objavljenom početkom ove godine, među jedinicama lokalne samouprave koje su prešle u višu skupinu je i Općina Radoboj.

Po stupnju razvijenosti gradovi i općine rangiraju se u osam skupina – od najslabije razvijenih do najrazvijenijih. Prve četiri skupine obuhvaćaju gradove i općine koje su ispod nacionalnog prosjeka razvijenosti, dok preostale četiri skupine obuhvaćaju lokalne jedinice koje su po vrijednosti indeksa iznad prosjeka.

Sjajan rezultat za Radoboj

Općina Radoboj je iz dosadašnje pete prešla u šestu skupinu razvijenosti, što je za jednu od manjih općina izuzetan rezultat. Za izračun stupnja razvijenosti županija, gradova i općina Vlada koristi pokazatelje o stupnju nezaposlenosti, dohotku po stanovniku, prihodima lokalnih proračuna po stanovniku, općem kretanju stanovnika i stupnju obrazovanja, kao i indeks starenja stanovništva. Tako dobiveni podaci uspoređuju se s onima na razini države, pa se i županije, gradovi i općine rangiraju ovisno o tome jesu li i koliko iznad ili ispod tog prosjeka.

Općina Radoboj, u usporedbi s ostalim općinama, članicama bivše Općine Krapina, ostvaruje najbolje rezultate te je iz pete skupine za stepenicu više podigla svoj rejting i sada je po indeksu razvijenosti u šestoj skupini. Petrovsko je dostiglo Đurmanec i Jesenje te su sada zajedno u petoj razvojnoj skupini, a grad Krapina je ostao, kao i do sada, u sedmoj skupini.

Iako ova stepenica više lijepo izgleda, iz Općine Radoboj poručuju kako ponekad ona predstavlja i svojevrsnu barijeru za ostvarivanje određenih pogodnosti, koje manje razvijene sredine mogu koristiti, no ipak svi teže napretku i razvoju. Šesta skupina razvijenosti ne bi trebala kočiti razvoj, već će dati vjetar u leđa za realizaciju ozbiljnijih i kvalitetnijih projekata koji će doprinijeti daljnjem razvoju Radoboja.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba