Točno se vidi kako prvo razmišlja što piše pa tek onda to i napravi

FENOMENALNO: Zlatni retriver Artie naučio je čitati, a sve je snimljeno na videu

Objavljeno: 31.01.2024. zagorjeinternational

Svi znamo da je mnoge pse lako naučiti raznim trikovima, no to što izvodi mladi zlatni retriver koji trenutno prolazi obuku za psa pomagača, uistinu se rijetko viđa, prenosi Telegram

Artie je oduševio društvene mreže snimkom koja postala viralna. 

Trenerica mu pokazuje papire s isprintanim riječima, a on “čita”. Naime, naučila ga je prepoznati i izvoditi pisane naredbe, a da mu pritom ništa ne govori. Jednostavno mu pokaže papir na kojemu piše, primjerice, “sjedni”. I Artie – sjedne. 

Osim sjedni, ovaj retriver zna prepoznati još tri riječi – lezi, ustani i govori. Ova posljednja ga ipak još muči pa prvo mora malo razmisliti, a njegovo predomišljanje treba li lajati ili učiniti nešto drugo nasmijalo je pratitelje.  

– Nevjerojatno je da ga možemo vidjeti kako zapravo razmišlja što točno piše – jedan je od komentara. 

Njegova je vlasnica otkrila da je sve to naučio u Zdravstvenom centru u kalifornijskom Stocktonu gdje je kao budući pas pomagač bio na početnoj obuci. 

– Trenerica je uložila toliko vremena i truda u njegov odgoj. Pročitala je mnogo knjiga o psima i pronašla knjigu ‘Naučite svog psa čitati’ autorice Bonnie Bergin. Zatim je naučila Artieja kako prepoznati znakove – kaže vlasnica čiji je video objavljen na TikToku. 

Inače, psi pomagači razlikuju se od terapijskih pasa. Psi pomagači, što će uskoro Artie postati, žive s osobama s fizičkim ili mentalnim ograničenjima, dok terapijski psi obično žive sa svojim vlasnicima te s njima odlaze pacijentima.

@lovimals

Dog’s smarter than most people! #dogsoftiktok #servicedog #goldenretriever goodasgoldens on IG

♬ Countryside – Andrew Joy

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba