OPĆINA DONJA VOĆA: U Etno kući u Gornjoj Voći održana prva manifestacija Noć Muzeja

“Uspjeli smo pokazati dio naše povijesne i kulturne baštine, vjerujemo da je ovo tek početak”

Objavljeno: 27.01.2024. zagorjeinternational

Na inicijativu i pod pokroviteljstvom Općine Donja Voća, u petak je na ovogodišnju temu Noći muzeja nazvanom ‘Nova publika’, u organizaciji KUD-a ‘Voća’ održana manifestacija ‘Stari običaji i kulturno nasljeđe za novu publiku’. U Etno kući u Gornjoj Voći kreirana je virtualna zagorska hiža, uprizorenje starih običaja i radionice vezane za stare običaje. Našlo se ovdje i predstavljanje virtualnog sadržaja zagorske hiže od strane KUD-a ‘Voća’ te je organizirana dječja radionica starih Voćanskih igara.

Također, održana je mala izložba radova braće Slavka i Stjepana Stolnika, mala izložba novijeg stvaralaštva Vinka Gregureca i Roberta Garafolića te izložba slika nastalih na umjetničkim kolonijama KUD-a ‘Voća’ – ‘Dani braće Stolnik’. Među posjetiteljima je bila i direktorica Turističke zajednice područja ‘Sjever Zagorja’ Mirjana Koledić.


Prva Noć muzeja

Predsjednica KUD-a Ljubica Galić rekla je kako je KUD Voća ove godine po prvi puta organizirao Noć Muzeja te kako žele prikazati dio povijesne i kulturne baštine.

– Drago mi je da se prvi puta u našem voćanskom kraju, da je KUD uspio organizirati Noć Muzeja – pokazati dio naše povijesne i kulturne baštine koju imamo. Rekla bih da je ovo početak jedna naše aktivnosti koja će biti vjerujem dugi niz godina i da ćemo svake godine osmisliti neku novu temu – kazala je Galić i nadodala:

– Ovu godinu smo pripremili prikaz dio aktivnosti koje mi radimo i kojima se mi bavimo i želimo prikazati dio naše povijesne kulturne baštine. Željeli smo početi prezentirati naše objekte, muzeje koji su među nama a mi ih možda nedovoljno znamo, tako da smo započeli ovu noć muzeja stručnim predavanjem u crkvi Svetog Martina. Doktorica znanosti Vlasta Zajec je gostovala u crkvi i održala stručno predavanje o oltarima u crkvi – naglasila je.

Dodala je kako su kroz zagorsku virtualnu hižu uprizorili stare običaje i organizirali izložbu braće Slavka i Stjepana Stolnika te drugih izlagača.

– Druga lokacija Noći muzeja je Etno kuća gdje se u ovoj zagorskoj virtualnoj hiži naš članovi uprizorili stare običaje – da se u nošnjama prikaže nekadašnji način života, neke aktivnosti. Tako imamo čehanje perja i ostale tradicionalne radnje. Uglavnom stari način života u za to baš prikladnom objektu, a ovaj dio gdje je Etno kuća smo pripremili izložbu i obuhvatili nekoliko segmenata. Obuhvatili smo nekoliko radova s naših umjetničkih kolonija – dani braće Slavka i Stjepana Stolnika, imamo i nekoliko radova originala i Slavka i Stjepana, a osim toga imamo i predstavnika moderne umjetnosti Roberta Garafolića, naš poznati slikar i kipar – rekla je predsjednica KUD-a i nastavila:

– Na početku svega imamo dio o KUD-u gdje mi sami sebe predstavljamo. Mi smo KUD koji se ne bavi samo pjesmom i plesom – sve što radimo je jako izvorno. Ove godine predstavljamo županiju na Vinkovačkim jesenima. Kroz cijelu godinu pokušavamo oživjeti stare običaje kao Ivanje i Jurjevo. Imamo i manifestaciju spilja Vindija koja se održava već desetu godinu i koja je turistički najbrojnija manifestacija u ovom dijelu naše županije. Imamo širok spektara aktivnosti jer želimo ne samo da se čuje za Voću sa strane zaštite običaja nego da i prezentira sve ono što Voća ima, a to su crkva Svetog Martina, spilja Vindija, a tu je i Voćanska naiva – želimo istaknuti tu Voćansku dušu kroz koju je Voća poznata – zaključila je Ljubica Galić.

Poznati slikari i kipari

Slikar i kipar Robert Garafolić rekao je kako se krenuo sa slikarstvom i nakon toga s kiparstvom koje traje već 25 godina.

– Prvo sam počeo slikarstvom s korijenima s Braču i Hercegovine i sa Sicilije od kud je moj djed, poznati akademski kipar. Prvo je bilo slikarstvo pa je nakon toga došlo i kiparstvo u kojem sam već 25 godina. Došao sam na Voću da nađem svoj mir da stvaram ovdje buduće radove. Radio sam bio gospodinu Zlatku Daliću, etno kuće, projekt ‘Tužno’, Vidovec i mogu reći da jako volim umjetnost – naglasio je umjetnik i zahvalio Voćancima:

– Zahvaljujem se KUD-u ‘Voća’, Voći i svim Voćancima što su me prihvatili kao svoga – zaključio je Garafolić.

Župnik Pavao Mesarić istaknuo je kako je ovo prva Noć muzeja u Voćanskom kraju te kako je Voća poznata po svojim slikarima i kiparima.

– Danas je prvi put Noć muzeja na Voći. Prvi dio smo imali u crkvi gdje nam je profesorica tumačila o crkvi, o svetom Martinu s povijesnog stanovišta gdje je objašnjeno kad je crkva građena i rađena te koje važne umjetnina imamo u crkvi. Bio je relativno lijepi broj ljudi i drago mi je da u ovom malom mjestu imamo tako velike umjetnike kao što su Slavko i Stjepan Stolnik koji su obilježili našu naivnu umjetnost – rekao je župnik Mesarić i nadodao:

– U ovom kraju ima sada još novih živućih umjetnika kao što su gospodin Bunić koji je kameno-klesar i kipar. Ima puno umjetničkih duša koje stvaraju i bile su ovdje održane brojne kolonije umjetnika. Voća je puna različitih kipova što je specifičnost ovog kraja. Kada se prođe selom vidi se jako puno stakla od prapovijesti i od svetaca – sveti Urban, sveti Martin. Nalazimo se sada u Etno kući koja je sam za sebe jedan mali muzej na otvorenom za cijeli Voćanski kraj – zaključio je župnik.

Predsjednik Općinskog vijeća Željko Žmegač povalio je manifestaciju koja je po prvi puta organizirana od strane KUD-a ‘Voća’.

– Hvalevrijedna manifestacija koja ima za cilj očuvanje običaja, nekakvih događanja koja su bila i koja će biti. Za pohvaliti je KUD koji je po prvi puta organizirao ovo događanje i nadam se da bude još toga- rekao je Žmegač i nastavio:

– Što se tiče samo Općine i Općinskog vijeća koje ovdje predstavljam sve takve akcije ćemo pratiti i probat ćemo pomoći da sva ta društva poput KUD-a dobiju pomoć od općine – naglasio je Žmegač i pohvalio ovu manifestaciju.

– Odlično! Za prvu postavu, prvi puta više nego odlično. Posebno mi se svidio umjetnički iskorak i umjetnički radovi naših sumještana i naravno doajena obitelji Stolnik i novih umjetnika koji su svakako za pozdraviti da sve skupljeno na jednom mjestu. Sve za svaku pohvalu – zaključio je.

Članica KUD-a ‘Voća’ Danica Gregur u ulozi animatora za djecu rekla je kako su se djeca danas zabavljala uz tradicionalne igračke i alate.

– Danas sam tu kao animator za djecu da pokažemo djeci starinske igračke, malo su crtali, zabavljali se i pričali priče – to je bio cilj. Priredili smo i slikovnice za djecu, družili su se, a i čaj od bazge smo skuhali – kazala je članica KUD-a Gregur i rekla da se djeci sve jako svidjelo:

– Djeca su uživala! Stavili smo dekice na pod da si mogu sjesti i jako im se svidjelo. Smatram da bi ovakvih događaja trebalo biti puno više. Ovo je jedinstvena prilika da se djeca upoznaju. Ovdje ima puno starinskih posudica, alata i svih tradicionalnih kućanskih pomagala. Evo jedno dijete me pitalo za peglu “je l’ ide na struju” – djeca ne znaju kako su se prije stvari koristile. Na ovaj način se djeca upoznaju kako se koriste sve te stvari. Primjerice korito za kupanje beba – ‘zinuli’ su kad su saznali da su se u koritu kupale bebe. Tek smo krenuli i nadam se da će interes biti u porastu u budućnosti – zaključila je.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba