Župan Posavec i predsjednica Zaštitarsko-ekološke udruge ‘Prijatelji životinja i prirode’ Aleksandra Hampamer potpisali 26.545 eura vrijedan ugovor

JEDINA U HRVATSKOJ: Međimurska županija nastavlja pomagati programu skrbi o napuštenim životinjama

Objavljeno: 24.01.2024. zagorjeinternational

Međimurski župan Matija Posavec i predsjednica Zaštitarsko-ekološke udruge ‘Prijatelji životinja i prirode’ Aleksandra Hampamer potpisali ugovor kojim Županija i u 2024. godini podržava program sustavne skrbi za napuštene životinje koji provodi navedena udruga. Ugovorom vrijednim 26.545 eura Međimurska županija, kao jedina u Hrvatskoj, nastavlja sedmogodišnju podršku programu skrbi o napuštenim životinjama, koja podrazumijeva ulaganje od gotovo 160.000 eura proračunskih sredstava u proteklih šest godina.

Župan je istaknuo da podrška znači i slanje poruke svima koji mogu ili su dužni participirati u rješavanju problema nastalih velikim brojem napuštenih životinja.  

– Volonteri udruge odrađuju veliki posao o čemu svjedoči da su tijekom prošle godine zbrinuli 730 pasa, a trenutno ih na ovoj lokaciji više od 500. Ovdje se ne radi samo o ljubavi prema životinjama, već i odgovornosti prema zajednici, te podizanju svijesti među građanima, dakle o plemenitom i značajnom poslu u društvu. Zbog toga dajemo svesrdnu podršku programu, bez obzira što nam to nije zakonska obveza – istaknuo je župan Posavec.

Predsjednica Hampamer dodala je da je čakovečko sklonište daleko najveće u Hrvatskoj zbog čega je volonterima vjetar u leđa koji im daje Međimurska županija neprocjenjiv.  Zahvaljujući pomoći Županije, prošle godine je preuređeno i 350 kvadratnih metara u prostoru skloništa. 

– Tijekom 2023. godine uspjeli smo udomiti 645 pasa, što je također značajan rezultat, a polovica tih pasa bila je iz romskih naselja. Inspekcija je s nama bila u romskim naseljima šest puta tijekom protekle godine i svakim izlaskom smo nailazili na 20-ak novih pasa. Izdano je 40 prekršajnih naloga, sud je brzo odradio uz izricanje visokih kazni, ali je proces stao u FINA-i koja nije mogla ovršiti krivce. Zato smatramo da riječ o problemu države – naglasila je Hampamer, apelirajući na građane da steriliziraju ljubimce, te da ih čipiraju. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba