Siniša Jenkač sudjelovao na međuparlamentarnoj konferenciji o urbanim politikama EU u Bruxellesu i poručio:

“Građani trebaju direktno sudjelovati u urbanim projektima jer najbolje znaju što im je najpotrebnije”

Objavljeno: 24.01.2024. zagorjeinternational

Član Odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo, saborski zastupnik i gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač sudjelovao je u ponedjeljak na međuparlamentarnoj konferenciji o urbanim politikama Europske unije u Bruxellesu. Riječ je o događaju u organizaciji Parlamenta regije glavnog grada Bruxellesa u okviru Parlamentarne dimenzije belgijskog predsjedanja Vijećem Europske unije. 

Zastupnici parlamenta država članica EU, država kandidatkinja za članstvo u EU te država Europskog gospodarskog prostora tom su prilikom raspravljali o glavnim pitanjima s kojima se suočavaju europski gradovi, a to su financiranje, uključenost građana, okoliš i mobilnost.

Kako je rekao Jenkač, prvi dio konferencije odnosio se na financiranje urbanih politika EU i načine za uključivanje građana u razvoj urbanih projekata. 

– Na sastanku je doneseno nekoliko važnih zaključaka. Po pitanju financiranja, složili smo se da postoji potreba za kombiniranjem nacionalnih, regionalnih i europskih sredstava s privatnim ulaganjima u okviru javno-privatnih partnerstva, a pritom je nužno posvetiti pažnju specifičnosti svake regije. Složili smo se također da je potrebna veća fleksibilnost u provedbi projekata kada su u pitanju izazovi poput prirodnih katastrofa – rekao je Jenkač.

Što se tiče drugog pitanja, na konferenciji je istaknuto da je snažna kultura urbanog planiranja jedan od glavnih preduvjeta za ostvarivanje veće uključenosti građana u razvoj projekata. Kako je rekao Jenkač, direktno sudjelovanje građana u pripremi i provedbi urbanih projekata omogućuje ne samo transparentnost i izgradnju povjerenja između dionika, nego i bolju kvalitetu samih projekata.

– Građani, odnosno lokalno stanovništvo ipak najbolje zna što je za njih najbolje i koje su potrebe na terenu – obrazložio je novomarofski gradonačelnik.

Nadalje, u drugom dijelu konferencije govorilo se o prilagodbi urbanih sredina klimatskim promjenama i reguliranju klime te o urbanoj mobilnosti. 

Kako bi lokalne i regionalne zajednice stekle jaču otpornost na utjecaje klimatskih promjena, istaknuo je Jenkač, potrebno je ozelenjavanje gradova, odnosno regenerativni učinak urbanih projekata na zelenu infrastrukturu.

Posljednja tema sastanka bila je urbana mobilnost. Neki sudionici pritom su predložili da se ispita mogućnost korištenja novih alata umjetne inteligencije za razvoj projekata za “mobilnost budućnosti”. Prilikom rasprave i o ovoj temi istaknuta je važnost aktivnog sudjelovanja građanstva u pripremi i provedbi projekata, dodao je Jenkač.

– Konferencija bila prilika da se razmjene mišljenja o izazovima s kojima se susreću europski gradovi, pa tako i hrvatski, stoga su obrađene teme od velike važnosti i za funkcioniranje naših građana – zaključio je.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba