Nova opasnost koja se rapidno širi među mladima dolazi u obliku nikotinskih vrećica 

Snus: Lako dostupna droga koju koriste djeca u osnovnim i srednjim školama 

Objavljeno: 21.01.2024. zagorjeinternational

Autorice: Ana Grah i Tina Bazić, 4. razred medijskih tehničara

Mentorica: Marina Buhin, prof.

Ponekad djeca imaju pogrešne idole, a da toga nisu ni svjesna. Ponekad pak padaju pod utjecaj okoline i priključuju se raznim trendovima koje diktira njihovo društvo ili šira zajednica. Godinama su djeca i mladi padali pod utjecaj krivih trendova, poput alkohola ili cigareta, misleći kako konzumiranje neće dovoditi do težih posljedica. No, jedna ili dvije čaše lako mogu dovesti do alkoholizma, kao što i nekoliko cigareta do raka pluća ili jednjaka. No, odavno nisu opasnost samo alkohol i cigarete, nego i razni trendovi ili proizvodi koji do njih stižu preko društvenih mreža. Sve veću popularnost među mladima stječe snus, kojeg bez problema možemo nazvati još jednom opasnošću. Lako je to dostupan izvor velikih doza nikotina, mahom korišten ne samo od strane srednjoškolaca, već i djece mlađe od 15 godina. Radi se o nikotinskim vrećicama koje se stavljaju između usana i desni te tako na korisnika djeluju brže nego cigarete. Sadrže dehidrirani nikotin u obliku bijelog praha s dodatnim aromama, ne sadrže list duhana, a nikotin se apsorbira u krvotok preko sluznice u ustima. Vrećice također sadrže biljna vlakna, arome i zaslađivače.

Na štetnost je krajem prošle godine upozorio i Hrvatski zavod za javno zdravstvo, koji skreće pažnju na podatak kako snus sadrži visoke doze nikotina. 

– S obzirom na činjenicu da je prema Zakonu o ograničavanju uporabe duhanskih i srodnih proizvoda ograničen sadržaj nikotina na  maksimalno jedan miligram po cigareti, kutija od 20 cigareta odgovara 20 miligrama nikotina. Ako nikotinska vrećica ima deklarirano 20 miligrama nikotina po vrećici, a jedno pakiranje snusa ima primjerice 18 vrećica, to iznosi 360 miligrama nikotina, što je znatno više od jedne kutije cigareta s maksimalno 20 miligrama nikotina. Također, radi se i o različitim vrstama nikotina jer se u cigaretama nalazi biljni, a u vrećicama sintetski nikotin, čija je apsorpcija i vezanje na receptore drugačija jer ovisi i o farmaceutskoj čistoći uporabljene sirovine. Iako nikotinske vrećice sadrže manje štetnih kemikalija od duhana koji se može pušiti, one i dalje mogu sadržavati nitrozamine povezane s rakom i nose rizike od nuspojava, uključujući mučninu, štucanje i iritaciju usta – piše u dopisu. 

Širok raspon

Korisnici imaju širok raspon opcija jer snus dolazi u raznim jačinama i okusima. Potječe iz Švedske, a njegova se konzumacija drastično povećala u zadnjih par godina te zapravo i doživjela ekspanziju. 

– Najčešće ga koriste učenici osnovnih i srednjih škola te mladi sportaši po uzoru na svoje sportske idole i svjetske poznate zvijezde, koji na društvenim mrežama objavljuju kako se koristi ovaj proizvod.  Lako je dostupan te cijena jedne kutije snusa na kiosku košta od četiri do šest eura, a kupuje se i bez davanja dokumenata – rekla nam je Andrea Krcunović, Odjelna sestra Endodoncije s restaurativnom stomatologijom, oralnu medicinu i Parodontologiju, Stomatološke poliklinike Zagreb. 

Broj maloljetnih ovisnika raste 

Većina mladih prvi put se susrela sa snusom u srednjoj školi,  a probali su ga zbog znatiželje ili pritiska društva. 

– Nikada nisam probala snus, iako su me prijatelji koji su ga redovito koristili, nagovarali na konzumaciju. Bez obzira na to što su upoznati s negativnim posljedicama, ne sprječava ih da isprobaju i nastavljaju s korištenjem u svrhu zabave, lakšeg nošenja sa stresom i isprobavanja zanimljivih okusa – rekla nam je Katarina Ravlić, učenica. 

Slijedeći još jedan od trendova, mladi snus konzumiraju s prijateljima, zasigurno kako bi se osjećali prihvaćeni u društvu. No velik problem nastaje kada se taj trend pretvori u naviku, pa osoba kreće s konzumacijom i izvan društva te ga upotrebljava u svim situacijama. Zbog veličine i načina konzumacije, vrlo ga je lako konzumirati i tijekom nastave, što učenici, ako je za vjerovati tvrdnjama na društvenim mrežama, nerijetko čine. Bez specifičnog mirisa, veličine poput žvakaće gume ili bombona, korištenje snusa izaziva karakteristično ponašanje kod konzumenata. 

– Alarmantni simptomi konzumacije su stanje euforije, omamljenosti te opijenosti. Djevojke navode da im konzumacija snusa smanjuje apetit. Također se iz usta može osjetiti miris eteričnih ulja. No, izaziva i nuspojave koje su lako uočljive ukoliko se snus drži u ustima dulje od pet minuta. To su mučnina, povraćanje, glavobolja, razdražljivost, slabija pažnja, proljev, slinjenje, poremećaj sna te ubrzano lupanje srca – dodaje Krcunović. 

Nepoznat pojam

Činjenica je da su nikotinske vrećice i dalje nepoznat pojam učiteljima i profesorima jer se mnogo njih obraća djeci kako bi saznali više o snusu. I sami psiholozi smatraju da je to relativno nova ovisnost s kojom su se tek nedavno prvi puta susreli. 

– Za snus sam saznao unazad godinu dana, kada sam dobio prijave kolegica stručnih suradnica iz osnovne škole, s područja Krapinsko – zagorske županije, koje su se tada prvi put susrele sa snusom i sa samom raširenošću uporabe istog među učenicima – govori nam Svetislav Joka, klinički psiholog na Odsjeku za zaštitu mentalnog zdravlja i prevenciju ovisnosti Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko – zagorske županije. 

Problem postaje i veći zbog činjenice da ni roditelji nisu upoznati s ovom vrstom legalne droge, koju njihova djeca konzumiraju. S druge strane, ni ne razumiju što je to, pa se ni ne zabrinjavaju previše. Stoga djeci nije problem sakriti kutijicu, kako zbog njene veličine, tako i zbog neupadljivog izgleda, a još im je manji problem kupiti je jer je dostupna baš kao i paket žvakaćih guma. 

– Snus je vrlo lako nabaviti. Imate ga na benzinskim postajama i na svakom kiosku, a uglavnom se ne smije prodavati mlađima od 18 godina. No, u većini slučajeva i mlađa ga djeca mogu nabaviti bez problema- rekao nam je jedan korisnik koji je želio ostati anoniman.

Negativan efekt na zdravlje 

Ono čega djeca i mladi nisu svjesni jest činjenica da konzumacija može kratkotrajno i dugotrajno utjecati na tijelo, a vjerujemo kako ni nisu upoznati sa štetom koju rade svom organizmu. 

– Imala sam priliku vidjeti kako je negativno djelovalo na jednu djevojku. Prvi put je koristila snus jer ju je prijatelj potaknuo na to i odmah nakon korištenja joj se počelo vrtjeti u glavi i povraćala je. Tada je shvatila da je pogriješila i više nije koristila snus – dodala je Ravlić. 

Djeca su zbog svoje težine sklonija jačim nuspojavama prilikom konzumiranja, a uz već spomenute nuspojave, ukoliko se u ustima drži duže od pet minuta, može izazvati trovanje, dok u slučajevima gutanja vrećice može doći do smrtnih ishoda. Problem nastaje i kod dugotrajnog korištenja, kada fizičke posljedice postaju mnogo ozbiljnije jer se razvija i ovisnost o nikotinu. 

– Naime, na početku uzimanja, nikotin može dovesti do kratkotrajnog osjećaja ugode koji potiče neodgodivu želju za ponovnim uzimanjem. Što više osoba uzima nikotina, to je veća količina potreba za postizanje i najmanjeg osjećaja ugode. Kada se razvije ovisnost, uzimanjem se ne postiže više toliko osjećaj ugode, koliko osjećaj osposobljenosti za uobičajeno dnevno funkcioniranje – stoji u dopisu HZJZ-a. 

U usnoj šupljini se također pojavljuju posljedice. 

– Možemo utvrditi kemijske opekline s unutarnje strane gornje usne i zubnog mesa, kao i promjene boje na sluznici usne šupljine, ranice i čireve. Dolazi do razvoja gingivitisa, parodontitisa te gubitka zubi. Korištenje snusa nosi rizik za razvoj kancerogenih bolesti usne šupljine i grla – ističe Krcunović.

Spomenut ćemo i psihičke posljedice. 

– Snus prvenstveno djeluje na srčano krvožilni sustav jer je nikotin jedna vrsta droge. S obzirom na činjenicu da su velike koncentracije nikotina u jednoj vrećici, djeluje na naše nikotinske acetilkolinske receptore u mozgu i stvara ugodu. Simultanim podraživanjem tih centara u mozgu, dolazi do začaranog kruga, koji se događa jednako kao i kod osobe koja konzumira nekakve psihoaktivne supstance, odnosno droge – dodaje Joka. 

Zabrana?

Zbog svih navedenih utjecaja, prodaja je zabranjena u nekim zemljama Europe, poput Norveške i Njemačke, gdje je tvrtka British American Tobacco, uklonila svoje nikotinske vrećice s tržišta jer je njemački Ured za zaštitu potrošača i sigurnost hrane rekao da ovi proizvodi nisu regulirani niti duhanskim zakonodavstvom niti zakonodavstvom prehrambenih proizvoda. U Hrvatskoj su zabranjene tek neke vrste. No, i do njih je lako doći jer mladi idu korak dalje i naručuju preko interneta, a kasnije i preprodaju drugima. 

Spomenimo ovdje i slučaj u jednoj zagrebačkoj osnovnoj školi u kojoj su učeniku pod prijetnjama fizičkim zlostavljanjem, ugurali snus u usnu šupljinu. Stoga je prije svega, važna edukacija i svijest okoline o ovoj štetnoj supstanci. 

– U prevenciji treba uključiti cijelu društvenu zajednicu. U školama učitelji i profesori trebaju redovito educirati mlade o štetnosti konzumiranja ovog proizvoda. Apel na rano prepoznavanje znakova u usnoj šupljini upućujem i stomatolozima. Roditelje treba potaknuti na obiteljska okupljanja, zdrav način života te otvorenu komunikaciju sa svojom djecom, kako bi na vrijeme prepoznali promjene u ponašanju i ukoliko je potrebno, ne sramiti se te potražiti pomoć stručnjaka. Djecu treba uključiti u sportske aktivnosti i uputiti na korisne navike. S obzirom da se duhan smatra najvećim zdravstvenim rizikom, voljela bih da zakonodavna vlast u cijeloj Europskoj uniji donese Uredbu o zabrani duhanskih proizvoda u bilo kojem obliku – zaključuje Krcunović. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba