Preko 'grane' do hrane

USPOREDBA CIJENA: Ima li smisla ići do Slovenije po osnovne namirnice

Objavljeno: 19.01.2024. zagorjeinternational

Cijene u domaćim supermarketima ne prestaju rasti pa mnogi još uvijek, baš kao i na početku uvođenja eura, prelaze granicu u potrazi za jeftinijim, a jednako kvalitetnim proizvodima.

Ekipa Jutarnjeg lista obišla je trgovinu Hofer u slovenskoj Lendavi i usporedili cijene s našim supermarketima. Spomenuta poslovnica nalazi se samo 20 minuta vožnje od centra Čakovca.

— Odmah na ulazu u košaricu smo ubacili dva kilograma Manitoba brašna, koje koristimo za pripremu kruha i koje ovdje košta 1,25 eura, dok ga u Hrvatskoj obično plaćamo oko dva eura. Također, obično bijelo glatko brašno u našim supermarketima plaćamo između 60 i 90 centi, dok smo u Hoferu naišli na pakiranja od kilograma cijene kojih se kreću od 50-ak do 80-ak centi. Odmah do brašna nalaze se i pakiranja šećera koji ćete u slovenskom Hoferu platiti 1,29 eura, što je također cijena u hrvatskim supermarketima – kažu kolege iz Jutarnjeg.

Cijena suncokretova ulja u slovenskom supermarketu iznosi 2,55 eura za dvije litre, a maslaca od 1,70 do 2,70 eura, dok je cijena u hrvatskom za litru ulja 1,39 eura, a cijene maslaca kreću se oko 1,60 na akciji do oko 4 eura po redovnim cijenama. Cijena čašice običnog tekućeg jogurta kod susjeda se uglavnom kreće oko 30-ak centi, dok je kod nas oko 50 centi, dok trajno mlijeko kod njih možete kupiti po cijeni od 80-ak centi do 1,30, a kod nas uglavnom oko jedan euro. Također, vrijedi spomenuti kako u klasičnom slovenskom supermarketu postoji zbilja velik izbor biljnih mlijeka i općenito veganskih proizvoda. Cijene biljnih mlijeka kreću se 1,20 do 2,70 eura za litru, ali cijena, naravno, ovisi o sastavu.

– Za oko su nam zapele i cijene kruha koje se u slovenskom supermarketu kreću od 1,19 eura za polubijeli kruh od jednog kilograma do, primjerice, 2,49 eura za zobeni kruh sa sjemenkama. Kod nas se za cijenu od jedan euro uglavnom može dobiti 300 do 500 grama klasičnog bijelog kruha – kazali su.

Na kraju, provjerili su i cijene tjestenine, koje se u slovenskom Hoferu kreću od otprilike 1 euro do 1,50 po pakiranju od 500 grama ili oko dva eura za pakiranje od jednog kilograma. Kod nas je cijena za pola kilograma također oko jedan euro. A u slučaju da se uz tjesteninu zaželite i, primjerice, konzerve tune, u Sloveniji će vas fileti u maslinovu ulju koštati oko 1,60 eura, dok ćete isto kod nas platiti oko dva eura za najjeftiniju varijantu.

Kada se sve zbroji i oduzme, čini se kako je nabavka u Sloveniji još uvijek dobra ideja, ali samo ako kupujete veće količine namirnica. Ako preko granice odlazite napuniti tek vrećicu ili dvije, svakako u trošak uračunajte i gorivo, a onda cijela stvar prestaje biti toliko isplativa.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba