Premijer Plenković u Koprivnici dodijelio velike ugovore županima uključenim u Razvojni sporazum za Sjever Hrvatske, pa izjavio:

“Ovoliko investicija koje se trenutno odvijaju na sjeveru zemlje malo tko je svjestan”

Objavljeno: 19.01.2024. zagorjeinternational

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske, Andrej Plenković, u petak je u Koprivnici održao sastanak sa županima uključenim u Razvojni sporazum za Sjever Hrvatske. Domaćin sastanka bio je koprivničko – križevački župan Darko Koren, a kako je premijer ovom prilikom istaknuo, ovaj koncept suradnje inspiriran je vrlo dobrim iskustvom vezanim uz Savjet za Slavoniju, Baranju i Srijem. On se sada nastoji primijeniti i za pet sjevernih županija.

Razvojni prioriteti

– Govorili smo o svim razvojnim prioritetima, provedbi projekata koje smo definirali u našim ranijim susretima koji su bili u Varaždinu i Čakovcu. Posjet Koprivnici počeo je otvaranjem Tvornice industrijske tjestenine u Podravci, vrijedan 15 milijuna eura, veliki je to zamah investicijskoga ciklusa ove naše važne prehrambeno-prerađivačke kompanije koja je s ovim napravila samo prvu fazu investicija. Druga će biti otvaranje tvornice u Varaždinu, a potom i velikoga distribucijsko-logističkoga centra, sve skupa je 80 milijuna eura. Investicija je to koja govori o snazi kompanije, a i svemu onome što su učinili u proteklo vrijeme, a osobito s rastom plaća i dizanjem vrijednosti dionice te, naravno, daljnjom orijentacijom na izvoz – rekao je Plenković, piše Aktualno.hr.

Potom se dotaknuo investicija vezanih uz prometnu infrastrukturu i zdravstvo.

– Vidjeli se ogroman projekt koji smo preuzeli od Bjelovarsko – bilogorske županije za Opću bolnicu u Bjelovaru, novi Centralni blok u Varaždinskoj bolnici i niz drugih investicija. Posebno je bitno zabilježiti da su i investicije u poljoprivredu ovdje na sjeveru Hrvatske izrazito velike, praktički na razini 20 posto ukupnih investicija, što u javni razvoj, što jamstva našim poljoprivrednicima. Veselimo se da će ova suradnja pridonijeti daljnjem jačanju sjevera Hrvatske. Bilo bi dobro kada bi bilo vremena da se to sve predstavi, jer ovoliko investicija koje se trenutno odvijaju ovdje na sjeveru Hrvatske, mislim da ih je, osim možda ovih župana i par njihovih suradnika i gradonačelnika, malo tko svjestan – poručio je.

Istaknuo je kako se nastoji postići da županije koje su u prostoru između Drave i Save budu u jednakom položaju kao i sve druge koje se nalaze na pravcima mreže Hrvatske autoceste.

– Mi ćemo cijelu tu infrastrukturu, kada je riječ o cestama, za cijelu Hrvatsku riješiti u idućih maksimalno sedam do devet godina, a onda nam slijedi veliki korak dizanja nivoa željezničke infrastrukture koja je desetljećima bila zapostavljena – najavio je premijer Plenković.

Prije samog sastanka, predsjednik Vlade je svečano uručio nekoliko odluka o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte definirane u Razvojnom sporazumu Sjever Hrvatske te je istaknuo da se tako potiče kontinentalni turizam i ulaganja u sjeverni dio Hrvatske.

Dodijeljeni ugovori

Krapinsko – zagorskom županu Željku Kolaru uručen je ugovor o dodjeli 16,4 milijuna eura za obnovu vanjskih bazena i gradnju hotela s pet zvjezdica pri Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju u Stubičkim Toplicama, varaždinskom županu Anđelku Stričaku je uručen ugovor o dodjeli 17,1 milijuna eura, po pozivu raspisanom u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti Republike Hrvatske za rekonstrukciju hotela Minerva i bazena u sklopu Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju u Varaždinskim Toplicama, a županu Koprivničko – križevačke županije Darku Korenu uručen je ugovor za projekt revitalizacije dvorca Inkey vrijedan 12.866.989,30 eura kojem su nakon evaluacije i administrativnih provjera dodijeljena bespovratna sredstava u iznosu 10.093.877,55 eura. 

Inače, premijera su u Koprivnici pratili i potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan, ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić, ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac te ministar zdravstva Vili Beroš. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba