TRAKOŠĆAN: Povratak jezera nije na vidiku, i novi izvođač radova zapeo u mulju:

“U odvozu mulja nas je spriječilo loše vrijeme – da smo počeli u svibnju ili lipnju, bili bismo gotovi”

Objavljeno: 15.01.2024. zagorjeinternational

Kako smo ranije pisali, jedno od najljepših jezera u Hrvatskoj nestalo je zbog izmuljivanja. No, operacija koja je trebala trajati određeno vrijeme, ne nazire se kraju. Novi izvođač na projektu izmuljivanja je tvrtka ‘Hidroing d.o.o.’ iz Varaždina.

Prema neslužbenim informacijama o stanju radova koje je Index dobio od tvrtke Hidroing, koja je preuzela posao od prethodnog poduzeća koje nije uspjelo odmuljiti jezero, novi izvođač radova uspio je u prvih nekoliko mjeseci radova jezersku površinu tek pokositi i ukloniti šikaru izraslu umjesto lopoča.

U Hidroingu kažu da su s radovima započeli u rujnu 2023. godine te da su prestali 25. listopada, dolaskom lošeg i kišovitog vremena. Najprije su morali sanirati radilište – svjedoci iz obližnjeg muzeja potvrđuju da su kosili travu i krčili šikaru izraslu na jezerskom dnu – a zatim su počeli s iskopavanjem mulja.

– Pripremili smo deponij i puteve, a u odvozu mulja nas je spriječilo loše vrijeme. Da smo počeli u svibnju ili lipnju, bili bismo gotovi. Sada ne znamo kada ćemo nastaviti – ako se tlo smrzne, možemo nastaviti s poslom. Kopat ćemo na dubinu od dva do dva i pol metra, kako je predviđeno projektom – kažu u Hidroingu.

Izvođači radova kažu da će oni završiti radove što je prije moguće, ali teško je reći hoće li se voda u jezero, veličine 17-18 hektara, vratiti u proljeće, ljeto ili tek na jesen 2024. godine. U idealnim uvjetima jezero se može napuniti za jedan dan, ali nitko ne zna kada će on osvanuti.

Gubitak jezera ipak nije otjerao turiste i posjetitelje iz Trakošćana i okolice.  

– Broj turista na području cijele Varaždinske županije, kao i na području Turističke zajednice Općine Bednja – Trakošćan kontinuirano raste od 2021. Godine – rekao je Indexu Goran Mališ, direktor Turističke zajednice Varaždinske županije.

Ipak, i turistički radnici očekuju da se Trakošćanu vrati prijašnji izgled.  

– Nadamo se da će radovi na uređenju jezera biti što prije završeni, kako bi ovaj biser Hrvatskog zagorja ponovno zablistao u svojoj punoj ljepoti – kaže za Index Ljubica Dubovečak iz Turističke zajednice obližnje Lepoglave.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba