Sve više žena odlučuje svoje dijete na svijet donijeti upravo u OB Zabok. Evo i zašto

Rodilište u Zaboku postalo je jako popularno u Hrvatskoj

Objavljeno: 11.01.2024. zagorjeinternational

Mediji su lani zabočko rodilište istaknuli kao rodilište u kojem se događa pravi baby boom u odnosu na ostatak Hrvatske, u kojoj godinama pada broj novorođene djece. Dobar glas sve više se širi, a posebice na mnogim forumima i grupama na društvenim mrežama na kojima trudnice i rodilje razmjenjuju iskustva.  Rodilište ‘Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana’ tamo se posebno ističe po sjajnim iskustvima. 

Sve više majki iz Zagorja, ali i Zagreba, pa i drugih krajeva Hrvatske, odlučuje se stoga na porođaj baš u zabočkoj bolnici, pišu 24sata.

Kvaliteta i znanje

– Nema neke velike tajne u tome osim što sad već dobrih 20-ak godina radimo na promjenama s ciljem da se poveća zadovoljstvo trudnica i rodilja koje dolaze k nama kako bismo im porođaj doista učinili najljepšim iskustvom u životu. To što nam dolaze žene iz drugih krajeva izraz je povjerenja koje smo izgradili, ali, vjerujte, i velika obveza da i dalje radimo na tome da budemo što kvalitetniji i da ga i dalje opravdavamo – rekao je za 24sata voditelj Odjela za ginekologiju i porodništvo Rajko Fureš.

Istaknuo je da je rodilište od 1993. godine čak četiri puta potvrdilo titulu rodilišta  “prijatelja djece”, a upravo rade na obnovi te titule, kao i na implementaciji programa “Rodilište prijatelj majki i djece” u svakodnevnu kliničku praksu. 

– Trebalo je malo truda da kroz edukacije liječnika i primalja počnemo mijenjati ustaljenu praksu i usvajati to da ženama treba dati priliku za to da budu ravnopravni subjekti u razgovorima o trudnoći i porođaju, no uz kvalitetnu komunikaciju moguće je uspjeti u tome – dodaje Fureš.

– Već dugo kod nas se može izabrati položaj rađanja, još od stolčića za rađanje koji smo uveli prije desetak godina pa do toga da rodilje mogu sjediti na lopti, strunjači, fotelji na napuhavanje, ili rađati držeći se za švedske ljestve, pa sve do izbora položaja za rađanje na suvremenim stolovima za rađanje koji to omogućavaju, kako bi žena rodila u položaju koji je što manje bolan i što manje neugodan za nju. Prije desetak godina, zahvaljujući prim. dr. sc. Jadranki Šanjug, koja puno truda ulaže upravo u ‘obezboljavanje’ rađanja, uveli smo i tzv. rajski plin, koji nudimo svim ženama. To je jedna od neinvazivnih metoda koja omogućava bezbolan porođaj i ubrzava ga, a nema nikakvih štetnih posljedica za majku i dijete. Odnedavno ženama nudimo i epiduralnu analgeziju i mogu reći da su rezultati jako dobri – kaže doktor Fureš.

Bez bolova

Inače, tzv. rajski plin predstavlja mješavinu kisika i dušičnog oksida. Često se naziva i plinom sreće ili smijeha, a koristi se za opuštanje kad treba ublažiti bolove ili strah. U mnogim rodilištima u svijetu često ga nude ženama i često se koristi.    

– Mi smo malo rodilište, pa je i to jedna od stvari koje nam omogućavaju da se više posvetimo radu na kvaliteti i odnosu s pacijenticama. Naime, proteklih godina imali smo oko 1000, pa zadnjih godina oko 800 porođaja godišnje, što nam omogućava da postignemo opstetricijski standard prema kojem na jednu rodilju imamo jednu primalju i jednog liječnika. To u velikoj mjeri omogućava da svakoj ženi posvetimo posebnu pažnju. U većim bolnicama, gdje je broj rodilja obično puno veći, to ipak nije moguće – kaže prim. dr. sc. Jadranka Šanjug. 

U zabočkom rodilištu koriste priliku za jedinstven pristup svakoj ženi kako bi onima koje to žele i kod kojih medicinsko stanje to dozvoljava, omogućili prirodni vaginalni porođaj sa što manje medikamenata. Nadalje, žene u zabočkom rodilištu tako mogu jesti, piti i hodati dok god im to nije neugodno, tako da često i više od pola porođaja prođe, a da se ne moraju osjećati kao pacijentice, dodaje Šanjug. 

Dodaje kako uspjehu sigurno pridonosi i to što su sve primalje u zabočkom rodilištu baš školovane primalje, kao i to što svi djelatnici mnogo rade na cjeloživotnom učenju i edukaciji. Također, svi su uključeni u velik broj tečajeva i edukacija za trudnice, koje bolnica organizira, a kojima nastoje raditi na tome da žena bude što spremnija na porođaj.

Izvrstan tim

– Puno se toga u našoj struci promijenilo, pa je iznimno važno da se i mi prilagođavamo tome, stalno učimo i radimo na metodama koje ženama mogu pomoći da iskustvo rađanja za njih bude što ugodnije – zaključuje Šanjug.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba