“Zajedno protiv nevidljivog neprijatelja: raku vrata maternice mjesto je u povijesti!”

PLAVO ZELENA VRPCA: U Mjesecu borbe protiv raka vrata maternice KZŽ organizira edukativne tribine i simpozij

Objavljeno: 10.01.2024. zagorjeinternational

Prvi mjesec u godini se diljem svijeta obilježava kao Mjesec borbe protiv raka vrata maternice, od kojeg je samo u 2022. godini u Krapinsko – zagorskoj županiji oboljelo 40 žena s tri smrtna slučaja.

Rak vrata maternice se u Hrvatskoj svaki dan dijagnosticira jednoj ženi, dok svaki treći dan od ovog uzroka umre jedna žena. U posljednjih 10 godina godišnje je evidentirano oko 320 slučajeva i 120 smrti od raka vrata maternice. Za razliku od većine drugih sijela raka, rak vrata maternice javlja se među nešto mlađom populacijom – najviše žena obolijeva u dobi između 35 i 55 godina života.

Bolest koja se može spriječiti

– Važno je naglasiti da je rak vrata maternice bolest koja se može spriječiti – poručuju iz Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko – zagorske županije te posebno naglašavaju važnost cijepljenja i preventivnih pregleda.  

– S obzirom na to da je u gotovo svim slučajevima, čak 99 posto njih, uzročnik raka vrata maternice HPV (humani papiloma virus), važno je podsjetiti da nastanak raka vrata maternice u velikoj mjeri možemo spriječiti cijepljenjem protiv HPV-a te otkrivanjem raka u vrlo ranoj fazi (PAPA testom). U Hrvatskoj je cijepljenje protiv HPV-a dio redovnog kalendara cijepljenja za učenike i učenice od 5. do 8. razreda osnovne škole, a ovisno o dostupnosti i za sve druge osobe mlađe od 25 godina – priopćili su iz županijskog zavoda za javno zdravstvo te istaknuli da je cijepni obuhvat učenica i učenika u našoj županiji svake godine veći od 65 posto, odnosno najbolji u Hrvatskoj.

Simbol borbe protiv raka vrata maternice je plavo zelena vrpca, koju će tijekom siječnja nositi i župan Željko Kolar, zamjenica župana Jasna Petek i djelatnice i djelatnici Županije.

– Uvijek ponavljamo da je u borbi za naše zdravlje ključna prevencija, što je i najvažnija poruka ove te svih sličnih akcija. Najveća odgovornost u čuvanju našeg zdravlja je na nama samima, a tek potom na liječnicima i ostalim zdravstvenim djelatnicima. Stoga vas pozivam da koristite i ovu priliku za edukaciju, proučite savjete stručnjaka i ono što je najvažnije – slijedite ih u svakodnevnom životu – poručio je ovom prilikom župan Kolar te naglasio kako će se u sklopu Mjeseca borbe protiv raka vrata maternice, Europskog tjedna prevencije raka vrata maternice i Dana mimoze – Nacionalnog dana borbe protiv raka vrata maternice u KZŽ provoditi brojne aktivnosti i akcije:

Tribine

U srijedu, 24. siječnja od 12 do 16 sati, u Gradskoj vijećnici Pregrada, održat će se zagorski simpozij o prevenciji i liječenju raka vrata maternice u organizaciji Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko – zagorske županije i Hrvatskog liječničkog zbora – podružnice Krapinsko – zagorske županije pod nazivom “Zajedno protiv nevidljivog neprijatelja: raku vrata maternice mjesto je u povijesti!”,

Tribina za sve zainteresirane građane u suradnji s Europa Donna-Krapina i CroMSIC-omu petak 19. siječnja u 18 sati u prostorima Gradske knjižnice Krapina, Štandovi u organizaciji Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko – zagorske županije, Doma zdravlja KZŽ, Zagorske lige protiv raka, Europa Donna-Krapina, CroMSIC:

Krapina, Trg Ljudevita Gaja, subota, 20. siječnja u 11 sati – centralno obilježavanje
Donja Stubica, Trgostil pokraj Doma zdravlja, utorak, 16. siječnja u 10 sati
Kumrovec, Ulica Josipa Broza 12 (ispred ambulante), utorak, 16. siječnja  u 12 sati
Pregrada, Trg Gospe Kunagorske, četvrtak, 18. siječnja  u 10:30 sati
Zabok, City Park, Zivtov trg 10, četvrtak, 18. siječnja u 12 sati
Opća bolnica Zabok i bolnica hrvatskih veterana, petak, 19. siječnja  u 8 sati
Specijalna bolnica Krapinske Toplice, petak, 19. siječnja  u 8 sati
Zlatar, Dom zdravlja Zlatar, utorak, 23. siječnja  u 9 sati
Klanjec, Trg mira 9, utorak, 30. siječnja  u 12 sati  

Radionice u Učeničkom domu Pregrada, Učeničkom domu Bedekovčina i Centru za pružanje usluga u zajednici Zagorje-Pustodol namijenjene njihovim korisnicima i štićenicima koje će provoditi studenti članovi CroMSIC-a udruge studenata medicine Hrvatske.

Tijekom cijelog mjeseca prikupljat će se dobrovoljni prilozi, a prikupljena sredstva donirat će se Odjelu ginekologije i porodništva Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana za kupnju instrumentarija za dijagnostiku raka vrata maternice.

Sve aktivnosti mogu se pratiti i na web stranicama, Facebook stranici i Instagramu Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko – zagorske županije.

Rana faza

HPV nije samo najčešći uzročnik raka vrata maternice, već može uzrokovati i rak anusa, stidnice (vulve), rodnice (vagine), penisa i orofarinksa, kao i spolne bradavice (kondilome) kod oba spola. Iako sprečava preko 80 posto perzistentnih infekcija HPV-om, cijepljenje ne uklanja u potpunosti rizik od zaraze i nastanka raka, stoga je potrebno redovito obavljati ginekološke preglede koji uključuju i obrisak vrata maternice (Papa test i HPV test)

U Hrvatskoj postoji dugotrajna tradicija oportunističkog probira raka vrata maternice. Prema posljednjim podacima Europske zdravstvene ankete (EHIS 2019) u RH je 78 posto žena u dobi 25-64 godina obavilo obrisak vrata maternice (PAPA test) u posljednje tri godine. Njime možemo otkriti premaligne promjene na cerviksu u ranoj fazi, kada je njihovo liječenje vrlo uspješno

Osim PAPA testa, važna metoda prevencije je i HPV testiranje. Obrisak vrata maternice i rodnice analiziraju se molekularnom metodom kojom se utvrđuje prisutnost genetskog materijala HPV-a.

Za više informacija o samoj bolesti, prevenciji i liječenju raka vrata maternice posjetite internetsku stranicu o raku vrata maternice sa sloganom “NEĆU RAK“.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba