Ministarstvo poljoprivrede poslalo upozorenja

U Hrvatskoj potvrđen novi slučaj ptičje gripe 

Objavljeno: 09.01.2024. zagorjeinternational

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je da je potvrđen novi slučaj visokopatogene influence ptica u divljih ptica na području Vukovarsko – srijemske županije.

– Nastavno na obavijest od 23. studenoga 2023. godine o utvrđenoj visokopatogenoj influenci ptica (VPIP) podtipa H5N1na farmi tovnih purana u općini Oriovac na području Brodsko – posavske županije, obavještavamo o novom slučaju VPIP u populaciji divljih ptica potvrđenom 5. siječnja 2024. godine u dva crvenokljuna labuda na području naselja Sopot u Vukovarsko – srijemskoj županiji – pišu iz Ministarstva.

Od početka jesenske migracije divljih ptica, u periodu od 1. rujna 2023. godine do 8. siječnja 2024. godine, putem europskog sustava za prijavu bolesti prijavljeno je ukupno 515 izbijanja (od čega 159 izbijanja u domaće peradi, 18 izbijanja u ptica u zatočeništvu i 338 slučajeva u divljih ptica) na području 29 europskih zemalja.

Od 18. studenoga 2023. godine na snazi je Naredba o mjerama za sprječavanje pojave i širenja influence ptica na području Republike Hrvatske. Mjere propisane predmetnom Naredbom se odnose na područje cijele Republike Hrvatske, a određuju obvezno držanje sve peradi i ptica u zatočeništvu u zatvorenim nastambama kako bi se spriječio svaki kontakt s divljim pticama. Vodena perad (patke i guske) moraju se držati odvojeno od ostale peradi, a obavezna je provedba higijenskih i biosigurnosnih mjera u uzgojima peradi.

 
– U peradi oboljele od influence javljaju se sljedeći znakovi bolesti: iznenadna uginuća bez kliničkih znakova bolesti, potištenost, nakostriješenost perja, kašalj, šmrcanje, sinusitis, disanje na otvoreni kljun, cijanoza kreste i podbradnjaka, sitna točkasta krvarenja po sluznicama te potkožna krvarenja uočljiva u perjem  nepokrivenim područjima nogu, značajan pad nesivosti i valivosti te loša  kvaliteta ljuske jajeta, živčane smetnje (grčevi, kretnje u krug, paraliza, otežano kretanje), krvarenja krijeste i podbradnjaka – upozoravaju iz Ministarstva. 

Također, Ministarstvo poljoprivrede osiguralo je pripravnost na broju telefona 099/4392-507 na koji građani mogu dojaviti svako povećano uginuće ili znakove bolesti u ptica.

– I ovim putem podsjećamo subjekte da poštuju biosigurnosne mjere u uzgojima te da svaku promjenu zdravstvenog stanja, parametara proizvodnje ili uginuća životinja bez odgađanja prijave svom veterinaru – dodaju. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba