Ugostitelji jedva dočekali

Uvođenje napojnica ‘na kartice’ trebalo bi označiti kraj sive ekonomije

Objavljeno: 07.01.2024. zagorjeinternational

Jedna od promjena koje su nastupile s prvim danom ove godine jest i primjena novog modela fiskalizacije napojnica koje će korisnici usluga od sada moći ostaviti i plaćajući karticom, piše N1

Taj model moći će se koristiti u svim djelatnostima u kojima se djelatnicima ostavljaju napojnice (ugostitelji, frizeri, kozmetičari, taksisti…), ali nije obvezan i ovisit će o odluci samog obrtnika. Također, i sam korisnik usluge može odlučiti hoće li napojnicu dati, kao do sada, u gotovini ili bezgotovinski.

Samo davanje napojnice obično se vezuje uz ugostiteljsku djelatnost. Ostaviti konobaru euro, dva ili više (a i manje) već je uvriježeni običaj, a uvođenje modela bezgotovinskog kartičnog plaćanja napojnice trebalo bi značiti “čišće” račune i manje sive ekonomije.

Predsjednica Udruženja ugostiteljskih djelatnosti pri Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) Jelena Tabak smatra da će model fiskalizacije napojnica s vremenom prihvatiti svi ugostitelji.

– To znači da više nemaju razloga ne primati kartice. Za vlasnike i voditelje ugostiteljskih objekata i njihove knjigovođe to će biti dodatni posao koji će ih administrativno opteretiti, ali njihovi će djelatnici biti sigurniji i zadovoljniji, ostajat će im napojnice i vjerujemo da će više ljudi htjeti raditi u ugostiteljstvu – kazala je Tabak.

Na pitanje jesu li domaći ugostitelji spremni za taj model, Tabak je odgovorila potvrdno dodavši da “jedva čekaju” te da su “mnogi htjeli da se uvede već lani”.

A kako će se novac od napojnica raspodijeliti među djelatnicima, određivat će poslodavac internim aktom.

Od sada je neoporezivo moguće isplatiti napojnicu do iznosa od 3360 eura godišnje po osobi, a napojnice iznad tog iznosa oporezivat će se po stopi poreza na dohodak od 20 posto, bez plaćanja doprinosa. Tabak je objasnila i kako će izgledati bezgotovinsko davanje napojnice. Gost će, kaže, prije plaćanja karticom napomenuti koji iznos napojnice želi dati.

– Ako je, recimo, iznos računa 13,26 centi, tada će reći konobaru da račun zaokruži na 14 ili 15 eura ili koliko već želi ostaviti. Na POS uređaju upisat će se ukupni iznos s uključenim iznosom napojnice, a razlika od iznosa samog računa do zaokruženog iznosa s napojnicom dodatno će biti provedena kroz blagajnu na već izdani račun. Na samom računu iznos napojnice neće se vidjeti, već samo na slipu koji dobijete, kako se konobar ne bi morao dvaput vraćati do gosta i gubiti vrijeme – kazala je. 

Tabak vjeruje da će većina ugostitelja biti za to da se napojnice daju tako tim više što se oko 80 posto prihoda u ugostiteljstvu naplati preko kartica. Također kaže kako Hrvatska s uvođenjem ovog modela kasni za svijetom, ali smatra da se to na koncu pokazalo dobrim. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba