Izazvao je nesreću u kojoj je poginuo 40-godišnjak

Pokrenuta istraga protiv bivšeg ministra Banožića

Objavljeno: 05.01.2024. zagorjeinternational

Općinsko državno odvjetništvo u Vinkovcima danas je objavilo da je 22. prosinca pokrenulo istragu protiv bivšeg ministra obrane Marija Banožića, koji je skrivio prometnu nesreću u kojoj je poginuo 40-godišnjak.

Evo što kaže DORH

– Općinsko državno odvjetništvo u Vinkovcima donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv hrvatskog državljanina (1979.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu, a navedeno je rješenje 22. prosinca 2023. upućeno okrivljeniku te je 2. siječnja 2024. zaprimljena potvrda da ga je okrivljenik uredno zaprimio slijedom čega su se stekli uvjeti za objavu priopćenja, s obzirom na više zaprimljenih upita novinara. Postoji osnovana sumnja da je okrivljeni 44-godišnjak 11. studenog 2023., oko 6:10 sati kod Vinkovaca, upravljao osobnim automobilom marke Nissan lijevom prometnom trakom II. dionice državne ceste broj 55 u smjeru Županje, protivno odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama, lakomisleno smatrajući da do štetnih posljedica neće doći.

Osnovano se sumnja da je uslijed brzine neprilagođene osobini ceste, zavoju u desno te smanjenoj vidljivosti zbog magle i preglednosti uslijed skupa vozila počeo pretjecanje skupa vozila (tegljač s priključnim vozilom) ne vodeći računa da bi ovu radnju mogao sigurno izvesti te nije obratio pozornost na druga vozila na kolniku. Uslijed navedenog je došlo do udara osobnog vozila u prednji dio teretnog vozila koje se kretalo iz suprotnog smjera te je 40-godišnji vozač tog teretnog (kombi) vozila preminuo na mjestu nesreće zbog zadobivenih višestrukih ozljeda. Općinsko državno odvjetništvo u Vinkovcima provest će tijekom istrage dokazne radnje ispitivanja svjedoka i provesti potrebna vještačenja – objavljeno je na stranicama DORH-a.

Banožića je policija ispitala u strogo kontroliranim uvjetima

Telegram je saznao iz izvora bliskih vukovarsko-srijemskoj policiji da je Banožić 29. studenog dao iskaz navodno pod posebnim, strogo kontroliranim okolnostima.

Izvor Telegrama tvrdi da se neposredno pred Banožićev dolazak u zgradu policije u Vinkovcima djelatnicima branilo korištenje lifta kako bi bivši ministar bez čekanja, i da ga vidi što manje ljudi, mogao odmah ući u dizalo. Navodno su neki policajci negodovali što za odlazak na više katove moraju ići pješice.

Isto se dogodilo kada je Banožić došao na kat na kojem se nalazi policijska soba s kamerama gdje je dao iskaz, rekao je isti izvor. Službenicima na tom katu je rečeno da neko vrijeme ne izlaze iz ureda.

– Željelo se na svaki način osigurati da Banožića vidi što mani broj ljudi, ali i sačuvati ga od mogućih neugodnosti – kazao je izvor Telegrama.

Sjedio je na kavi s bratićem šefa policije koji istražuje njegovu nesreću

Banožić je početkom prosinca snimljen kako u jednom ugostiteljskom objektu sjedi s bratićem šefa vukovarsko-srijemske policije.

Kafić u kojem je bio Banožić nalazi se u neposrednoj blizini njegovog stana. Na fotografiji s njim je Zlatko Zovak Braco, bratić načelnika vukovarsko-srijemske policije Ante Zovka. Zlatko Zovak potvrdio je da je 1. prosinca oko 14:15 sjedio u kafiću s Banožićem.

– S Banožićem sam prijatelj i ne znam zašto vas novinare zanima tko s kim pije kavu – rekao je Zovak za Telegram.

Jutarnji list doznaje kako Banožiću nisu određene nikakve mjere opreza pa mu tako nije oduzeta ni vozačka dozvola, a može slobodno i kontaktirati svjedoke nesreće.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba