Potonuće će svakako negativno utjecati na vodeni biljni i životinjski svijet, pa posredno i na ljude

Brod udario u most kod Iloka, potonulo 1000 tona gnojiva, zatvorena granica sa Srbijom

Objavljeno: 05.01.2024. zagorjeinternational

U stup mosta na Dunavu između Iloka i Bačke Palanke noćas je udario njemački teretni brod koji je prevozio teret u baržama, pri čemu je potonula barža s oko tisuću tona umjetnog gnojiva, potvrđeno je iz Grada Iloka.

– Svi članovi posade su dobro, a teretni brod i druga barža su neoštećeni. Trenutačno još nema podataka je li došlo do ulaska vode u spremnike barže – objavila je iločka gradonačelnica Marina Budimir.

Očevid provode srpske vlasti

Iz vukovarsko-srijemske policije izvijestili su kako je do daljnjega zatvoren granični prijelaz Ilok – Bačka Palanka pa apeliraju na građane koji namjeravaju prijeći državnu granicu Hrvatske prema Srbiji da koriste alternativne granične prijelaze. Plovilo je u nadležnosti srpskih vlasti, koje provode očevid plovidbenog incidenta.

Potonuće broda s tisuću tona gnojiva svakako će negativno utjecati na vodeni biljni i životinjski svijet, pa posredno i na ljude, izjavio je ekološki stručnjak Dušan Blagojević u razgovoru za srpski N1.

– Kako ne znamo koja točno vrsta gnojiva se nalazila i u kojoj količini, možemo samo pretpostaviti da se radi o amonijačnim gnojivima (nitratnim, fosfatnim ili kombinirano). Svakako, pojavit će se višak nutrijenata (dušik i fosfor) koji će neminovno dovesti do cvjetanja algi koje uzrokuju potrošnju kisika u površinskim vodama. Doći će i do stvaranja patogena, eutrofikacije, kao i mogućnosti povećane koncentracije nitrata u vodi za piće, i na kraju, emisija neprijatnih mirisa i plinova u zraku – zaključio je Blagojević.

Srbi kupuju u Iloku

Podsjetimo, jučer je u većini naših medija izašla vijest kako stanovništvo iz pograničnih dijelova sve češće u kupovinu odlazi u Ilok. Hrana, ali i gorivo, tamo su im jeftiniji. Mještani Bačke Palanke i okolnih sela, pa čak i Novog Sada, sve češće namirnice i gorivo kupuju u Iloku.

– Jedino su bijeli kruh i cigarete jeftiniji kod nas. Kad trebam kupiti sir u Srbiji moram napraviti dobru strategiju gdje pronaći nešto, a da se ne osjećam opljačkanim. Slično je i s ribom. Ovdje dođemo, pokupujemo za nekoliko tjedana kao što bi otišli u šoping u Novi Sad. Sve je jeftinije od 20 posto i više i uvijek su neka sniženja, ali zaista sniženja. U Vukovaru su još bolji marketi, ali on je ipak malo dalje – ispričao je Nenad iz Čelareva i dodao da je isti sir u Srbiji u istom trgovačkom lancu skuplji i za 20 posto nego u Hrvatskoj.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba